Доступність посилання

ТОП новини

Японія може зупинити продаж продуктів із-під аварійної АЕС


Влада Японії ініціює розслідування, яке має встановити, чи доцільно буде припинити продаж харчопродуктів, що походять із префектури Фукусіма, в якій розташована аварійна атомна електростанція «Фукусіма-1», повідомили в Міжнародному агентстві з атомної енергії.

Як мовиться в повідомленні МАГАТЕ в суботу, метою цього кроку є відвернути споживання населенням радіоактивного йоду.

За повідомленнями з Японії, які наводить МАГАТЕ, в харчопродуктах із околиць АЕС виявлена наявність радіоактивного йоду. При цьому жодних інших радіоактивних ізотопів у них у понаднормових кількостях не виявлено.

МАГАТЕ нагадує, що радіоактивний йод має короткий період піврозпаду – близько 8 днів – і природнім чином розпадається протягом лічених тижнів. Існує короткотермінова загроза здоров’ю людини, якщо радіоактивний йод споживати з їжею – він може нагромадитися в щитовидці й завдати шкоди.

У МАГАТЕ також високо оцінили рішення влади Японії кілька днів тому надати евакуйованим із 20-кілометрової зони навколо аварійної АЕС для споживання стабільний йод у вигляді таблеток чи дитячого сиропу, щоб відвернути накопичення йоду радіоактивного.
XS
SM
MD
LG