Доступність посилання

ТОП новини

Леонідові Кучмі нагадують про вбивство Гонгадзе (європейська преса)


Прага – Газети, посилаючись на анонімних чільників української Генпрокуратури, інформують, що у вівторок в Києві офіційно підтвердять порушення кримінальної справи щодо екс-Президента Леоніда Кучми. Тим часом світовий бізнес посилює тиск на Президента Віктора Януковича з вимогою не допустити схвалення у Верховній Раді проекту закону про посилення державного контролю за експортом зерна. Європейські видання також інформують про нові випадки спроб нелегального вивезення дітей із України.

Московське видання «Коммерсант» стверджує, що колишньому Президентові України Леонідові Кучмі пригадали про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. При цьому газета посилається на інформацію ЗМІ та анонімних чільників Генпрокуратури з приводу того, що у вівторок офіційно оголосять про порушення кримінальної справи проти екс-Президента.

Московська газета також наголошує, що, «за твердженнями джерел в українському керівництві, Генпрокуратура вже видала розпорядження прикордонній службі України стосовно заборони на виїзд Леоніда Кучми». Тут також мовиться, що «рішення про порушення цієї кримінальної справи ухвалив перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін, котрий відмовився спростувати чи підтвердити цю інформацію». Кузьмін нібито радив у понеділок журналістам звертатися до прес-служби його ж відомства. «Коммерсант» також зауважує, що джерела запевняють про ймовірність офіційної заяви упродовж вівторка щодо порушення цієї кримінальної справи проти Кучми, котрого вже давно підозрюють у причетності до вбивства Георгія Гонгадзе.

Впливова «Файненшел Таймз» інформує, що після рішучих протестів Американської торговельної палати проти намагань української влади законодавчо посилити державний контроль над експортом зерна до справи долучилися інші впливові представники західного ділового лобі. Зокрема, лист до Президента Януковича з запереченнями щодо ймовірного схвалення Верховною Радою проекту закону з посиленням ролі держави у експорті зерна відправив німецький провладний «Ост-Аусшус», Східний комітет німецької економіки. Голова цієї впливової німецької установи Екгард Кордес попередив, що ухвалення такого закону зашкодить діловому іміджеві України, відштовхне від неї іноземних інвесторів та послабить українських виробників зерна.

Згідно зі згаданим законопроектом, обговорення котрого у найближчий час може відбутися у Верховній Раді, правом на експорт зерна і низки сільгосппродуктів будуть володіти лише торговельні підприємства, котрі мають щонайменше 25 відсотків акцій, що належать державі. Приватним компаніям дозвіл на експорт буде видаватися лише у тому випадку, якщо вони вклали в сільське господарство мінімум половину вартості урожаю.
Екгард Кордес заявив, що новий закон «фактично витіснить з ринку іноземних інвесторі в». Ця німецька установа також звернулася до МВФ і СОТ із вимогою перевірити відповідність цього українського законопроекту нормам СОТ.

У статті «Файненшел Таймз» також наголошено, що обмеження Києвом експорту зерна у минулому році вже призвело до зростання світових цін на зерно, а українським фермерам це обійшлося у приблизно два мільярди доларів збитків.

Декілька впливових аграрних компаній Заходу вже висловили свої протести проти намагань влади України поставити під контроль держави експорт продукції українського села. Міжнародні експерти заявили лондонському виданню, що за цими законодавчими іграми стоять тіньові компанії України, близькі до уряду, і влада випробовує реакцію у світі з метою домогтися надалі заробити добрі гроші на спекуляціях щодо експорту українського зерна.

Чеська «Лідове новіни» інформує про те, що українські прикордонники самі повідомили про затримання двох громадян Франції, котрі намагалися нелегально провезти з України до Угорщини двох дітей-близнюків двомісячного віку. Прикордонники виявили двох дівчаток схованими у причепі до «Мерседеса» на прикордонному переїзді до Угорщини в Закарпатті. Дітей при цьому заздалегідь приспали снодійним.

За твердженнями французів, дітей народила сурогатна мати в Україні, і один із французьких громадян є нібито їхнім батьком. Французи стверджували, що вони хотіли виробити двійнятам французькі паспорти і вважали, що це можна зробити лише у Франції. Обох порушників закону заарештували. «Лідове новіни» нагадують, що в Україні метод сурогатної мами є законним, але в багатьох країнах ЄС така практика або заборонена, або ж обмежена.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG