Доступність посилання

ТОП новини

«Спрощенці» борються за зміни до Податкового кодексу


Київ – Довкола нового Податкового кодексу в Україні знову розгорілися гарячі дискусії. Документ передбачає, що з 1 квітня юридичні особи не зможуть списувати як витрати кошти, сплачені фізичним особам – підприємцям. Останні ж не можуть бути одночасно «спрощенцями» та найманими працівниками у цих юридичних осіб. «Спрощенці» називають нововведення «податковим тиском», і на знак протесту організували всеукраїнський автопробіг. Урядовці ж запевнюють, що всіляко сприятимуть розвитку бізнесу.

Ті підприємці, які працюють за спрощеною системою оподаткування чесно, від нововведень не постраждають, запевнює віце-прем’єр-міністр України Сергій Тігіпко. За його словами, припинять свою діяльність лише особи, задіяні у схемах мінімізації податків.

Найчастіше такі схеми використовуються у роздрібній торгівлі, у наданні послуг із бухгалтерського обліку, аудиту та консалтингу. Типовим є приклад, коли підприємство платить за проведення аудиту фізичній особі – підприємцю, який водночас працює бухгалтером на цій же фірмі, пояснив у середу заступник голови Державної податкової служби Олександр Клименко. За його словами, конфлікту зі «спрощенцями» немає.

«Немає точки конфлікту між Податковою службою та малим бізнесом або середнім бізнесом. З одного боку, ми будуємо максимально прозору податкову систему, з іншого боку, ми не можемо допустити використання спрощеної системи для мінімізації податків», – зазначає Клименко.

Мобільний опір ініціативам влади

Тим часом до Києва рухається автопробіг, ініційований представниками малого і середнього бізнесу та низкою громадських організацій. Його учасники заявляють, що податкові нововведення фактично залишать без роботи більшість «спрощенців». Спільна акція учасників протесту має відбутися в українській столиці у п’ятницю.

Один з ініціаторів пробігу, голова Всеукраїнського об’єднання малого бізнесу «Фортеця» Оксана Продан у розмові з Радіо Свобода заявила, що обіцянкам влади підприємці не вірять – відтоді, як до їхніх пропозицій не дослухались при ухваленні нового Податкового кодексу, і знехтували інтересами майже двох мільйонів «спрощенців» на користь великого капіталу.

За словами Продан, серед головних вимог учасників пробігу до влади – «почати виконувати законодавство, у першу чергу закон «Про регуляторну політику». «Бо говорять гарно, а роблять трохи інакше!» – зауважила вона.

Розкритикував міністерства, відповідальні за удосконалення податкового законодавства і прем’єр-міністр України Микола Азаров. Сьогодні він визнав, що досі немає положень про подальшу роботу «спрощенців», хоча уряд має забезпечити максимально сприятливі умови для розвитку підприємництва.

Тим часом опозиційні парламентарі зареєстрували у Верховній Раді законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва. Як повідомив Радіо Свобода керівник тіньового уряду, народний депутат від БЮТу Сергій Соболєв, документ пропонує зменшити податкове та паперове навантаження на «спрощенців».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG