Доступність посилання

ТОП новини

Кучмі висунули обвинувачення «у дружній, невимушеній обстановці»


Леонід Кучма
Леонід Кучма

Київ – Екс-Президентові Леоніду Кучмі, проти якого порушено кримінальну справу за звинуваченням у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, офіційно висунуто обвинувачення. Його обвинувачують у перевищенні влади, внаслідок чого і загинув журналіст. Це сталося після того, як у Генпрокуратурі відбулася очна ставка між екс-Президентом Леонідом Кучмою та генералом Олексієм Пукачем, якого звинувачують в організації вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. А від очної ставки зі своїм колишнім охоронцем майором Миколою Мельниченком Леонід Кучма відмовився.

Після другого візиту до Генпрокуратури Леонід Кучма розповів, що в нього відбулася очна ставка з генералом Олексієм Пукачем – головним обвинуваченим в організації та вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе у вересні 2000 року.

«Як казали в радянські часи, зустріч пройшла у теплій і дружній атмосфері. Ну, це жарт. Ви ж розумієте, що такі зустрічі доброго настрою не додають. Можу сказати, що відбулася очна ставка з Пукачем. Мені так здається, Пукач діє за принципом: нема людини – нема проблеми. Нема Кравченка – на нього можна все звалювати, бо ніхто не може підтвердити, як відбувалося насправді. В понеділок знову зустрічаємося тут», – повідомив Леонід Кучма журналістам.

«Протерміноване» обвинувачення?

Колишній Президент також наголосив, що не визнає висунутих проти нього обвинувачень, які, за його словами, базуються лише на записах колшнього майора Мельниченка, свідченнях Олексія Пукача та Олександра Мороза.

«Абсолютно жодних нових фактів не з’явилося, – зазначив він. – Я не погоджуюся з жодним пунктом обвинувачення, крім того, що я Кучма Леонід Данилович».

У Генпрокуратурі підтвердили, що проти колишнього Президента висунули обвинувачення в причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Його звинувачують за ст. 166 Кримінального кодексу за редакцією 1960 року (бо злочин скоєно до того, як чинний нині Кодекс набув чинності): перевищення влади або посадових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки. Стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років. Причому, згідно з тим же Кодексом, особа не може бути притягнута до кримінальної відповідальності, якщо від дня скоєння нею злочину, за яким може бути призначене суворіше покарання, ніж позбавлення волі строком на 5 років, минуло 10 років, повідомляють «Українські новини».

Кажучи про закінчення строків давності у цій кримінальній справі, начальник прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко зазначив, що «це компетенція суду – застосовувати або не застосовувати строк давності».

Кучма обурений, що Мельниченко продавав записи його розмов

Попервах Леонід Кучма заявив, що готовий піти на таке приниження, як очна ставка із колишнім своїм охоронцем майором Миколою Мельниченком. За його словами, «якщо сьогодні наполягатимуть на очній ставці з Мельниченком, якщо влада хоче мене ще раз принизити – я погоджуся».

Однак після виходу з Генпрокуратури Леонід Кучма заявив, що очної ставки із колишнім охоронцем не буде. За словами екс-Президента, йому нема про що говорити з цим діячем міжнародного масштабу.

«Це моя особиста думка, що він зрадник і що він впродовж 10 років зраджував національні інтереси України. А те, що він продавав наліво і направо плівки – це, по-моєму, відомо усім», – зауважив Кучма.

Тим часом спікер Володимир Литвин, який на час убивства Георгія Гонгадзе був главою Адміністрації Президента і голос якого також фігурує на записах, зроблених майором Мельниченком, заявляє про початок компанії цькування його самого.

Напередодні Микола Мельниченко та колишній адвокат Олексія Пукача Олег Мусієнко заявляли, що Володимир Литвин має бути притягнений до відповідальності у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG