Доступність посилання

ТОП новини

Нове протистояння між кримськими татарами і проросійськими козаками


Мер Феодосії Олександр Бартенєв і представники мусульманської громади намагаються переконати отамана Юрія Мініха (в блакитному спортивному костюмі) перенести хреста до церкви, Феодосія, 5 травня
Мер Феодосії Олександр Бартенєв і представники мусульманської громади намагаються переконати отамана Юрія Мініха (в блакитному спортивному костюмі) перенести хреста до церкви, Феодосія, 5 травня

Сімферополь – Четвертого травня майже вночі група проросійських козаків, яка називає себе «феодосійським полком Міжнародного союзу козацтва», встановила неподалік Феодосії кількаметровий поклінний хрест. Ця акція викликала протести місцевого мусульманського населення, кілька десятків кримських татар спробували силою демонтувати хреста. Зіткненню завадили правоохоронці, які намагаються контролювати ситуацію.

Представники козачих організацій встановили біля хреста три намети, у них, а також поруч, перебуває кілька десятків козаків. Неподалік присутні правоохоронці, протягом дня там перебували два вантажні автомобілі з підрозділами «Беркуту» і Внутрішніх військ. Кримських татар там немає, хоча представники місцевого меджлісу заявили, що у випадку, якщо козаки чи влада не демонтують хреста, то вони це зроблять силою, оскільки встановлений він незаконно.

Незаконність спорудження поклінного хреста підтвердив мер Феодосії Олександр Бартенєв, який заявив, що ні міськрада, ні Рада міністрів АРК своєї згоди не давали. Місцевий благочинний УПЦ Московської патріархії отець Михаїл відмовився освятити хреста, бо митрополит Симферопольський і Кримський Лазар не благословив ні його встановлення, ні освячення, хоч козаки і просили владику про це.

Отаман «феодосійського полку Міжнародного союзу козацтва» Юрій Мініх сказав Радіо Свобода, що поклінний хрест «присвячений перемозі у Великій Вітчизняній війні». «Це православний символ, він нам близький, тому ми його й встановили. У козаків, православних він не викликає ніякого міжрелігійного протистояння. Таке відчуття виникає у мусульманського населення. Ми зовсім не хочемо образити іншу конфесію. Але вони цього не розуміють», – зазначив Юрій Мініх.

За словами отамана, до Феодосії приїжджають козаки з інших регіонів Криму. Козача охорона стоятиме тут цілодобово.

Це вже третій поклінний хрест, встановлений поблизу Феодосії за останні кілька місяців. На початку 2000-х років подібна практика встановлення хрестів за межами кладовищ і культових споруд призвела до сутичок православних і мусульман та масового силового демонтажу уже встановлених хрестів.

Влада проти встановлення хреста, але діятиме обережно

Увесь день 5 травня тривали переговори між козаками, мером Феодосії і членами Міжконфесійної ради при міськвиконкомі. Переконати козаків демонтувати чи перенести хрест не вдалося.

Феодосійський голова Олександр Бартенєв сказав, що місцева влада подасть до суду на козаків, оскільки ті самовільно захопили земельну ділянку, а поки що силою демонтувати хреста не буде, щоб не спровокувати більший конфлікт.

Рефат Чубаров
Один із лідерів Меджлісу Рефат Чубаров в інтерв’ю Радіо Свобода дії феодосійських козаків назвав «небезпечною провокацією» і заявив, що Меджліс і Муфтіят (Духовне управління мусульман Криму) наполягатимуть на тому, щоб усі релігійні символи за межами кладовищ і культових споруд у Криму «встановлювалися лише на законних підставах і за спільної згоди лідерів релігійних громад регіону».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG