Доступність посилання

ТОП новини

Росія відповідає на пропозицію переглянути ціну на газ погрозою


Київ – Вартість російського газу для України може вирости з наступного року на 30 відсотків. Про це пише російська преса з посиланням російського міністра фінансів Олексія Кудріна, який у листі до прем’єра Володимира Путіна обґрунтовує необхідність запровадити мито на газ. Чому російські урядовці знову заговорили про подорожчання газу?

Російський міністр фінансів пропонує голові уряду підвищити податок на видобуток корисних копалин у Росії з 2012 року, а також «переглянути політику обкладання вивізними митами експорту газу у деякі закордонні країни». Профільний російський віце-прем’єр Ігор Сєчин підтримує ініціативу свого колеги.

Експерти, і в Києві, і в Москві, зауважують, що під «деякими закордонними країнами» російські урядовці мають на увазі насамперед Україну.

На думку міністра опозиційного тіньового уряду з питань ПЕК, депутата-бютівця Олекси Гудими, таким чином Москва відреагувала на настійливі пропозиції Києва домогтися перегляду ціни на газ.

«Аргументація України є достатньо сильною, що треба переглядати газові угоди, змінювати формулу. У відповідь запустили таку інформаційну атаку, щоб позицію Януковича і Азарова пом’якшити», – каже Олекса Гудима.

Путін готується до виборів?

На думку опозиційного політика, російський прем’єр Володимир Путін хоче завдяки подібній перемозі над Україною зміцнити свої позиції напередодні президентських виборів, які мають відбутися в Росії наступного року.

Схожої думки дотримується й експерт із енергетичних питань Михайло Гончар.

Він також зазначає, що Україна припустилася помилки, укладаючи минулоріч харківські угоди «газ в обмін на флот». А російський уряд подібним чином відреагував на інформацію про те, що Україна може оскаржити газову угоду.

«Це хід у відповідь щодо можливостей України, використовуючи юридичний механізм, закладений у контракті від 19 січня 2009 року між «Нафтогазом» і «Газпромом», оскаржити через міжнародний арбітраж формулу ціни. І в цьому контексті Україні дали зрозуміти, що шлях арбітражного розгляду досить довготривалий, а шлях впливу на українську сторону – по суті одномоментний», – каже Михайло Гончар.

Між тим, російський газ цього року вже подорожчав на 12 відсотків і до кінця року, за прогнозами експертів, буде дорожчати щоквартально. Поточна ціна російського газу для України становить майже 296 доларів за тисячу кубометрів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG