Доступність посилання

ТОП новини

Дорогі українські дороги


На будівництво автошляхів в Україні у рамках підготовки до Євро-2012 додатково виділять 2,4 мільярдів гривень. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр інфраструктури Борис Колесніков.

Київ отримає додатково 900 мільйонів гривень, Дніпропетровськ, Харків і Донецьк – по 500 мільйонів. Крім того, понад 1,5 мільярда гривень буде направлено на інші комунальні дороги в українських містах. Про це поінформував віце-прем’єр-міністр інфраструктури України Борис Колесніков. Агенція УНІАН наводить його слова про те, що «торік комунальні дороги одержали півтора мільярди, а цього року буде стільки ж плюс інфляція до 10% додатково». Гроші виділять із держбюджету.

Тисяча кілометрів доріг на рік

Загалом торік в Україні здали майже тисячу кілометрів доріг. Це удесятеро більше, ніж позаторік, повідомив Радіо Свобода заступник голови Укравтодору Євген Прусенко. «Це дороги, на яких було відкрито рух. Що було зроблено: капітальний ремонт на автомобільній дорозі Київ-Чоп, рух дороги відкрито за кредити Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку. Загалом 199 кілометрів. А також повністю перекрита Харківська кільцева дорога – це 82 кілометри. І багато інших доріг у різних областях», – наголосив він.

Тисяча кілометрів шляхів на рік – таким є план і на 2011 рік, зазначив Євген Прусенко. «Заплановано завершити ділянку Київ-Житомир, тоді у нас повністю буде Київ-Чоп готово. Привести в порядок всю дорогу Київ-Ковель, мається на увазі накладання нового шару покриття і на окремих ділянках реконструкція. Завершити повністю напрямок до Бачівська (Кіпті-Глухів-Бачівськ) – це ділянка дороги Київ-Москва. У нас є різні автошляхи. Укравтодор опікується дорогами загального користування. Їх майже 170 тисяч кілометрів. 21 тисяча – це дороги державного значення, решта – місцевого», – поінформував заступник голови Укравтодору.

«Я не бачу можливості виконати всі плани по ремонту доріг до Євро»

Зі свого боку, колишній міністр транспорту України Йосип Вінський не побачив позитивних змін за останній рік у поліпшенні стану українських доріг. Діяльність відповідальних за це екс-міністр оцінив як один крок уперед, два кроки назад. Водночас Йосип Вінський констатує: фінансування ремонту і побудови доріг, навіть при додаткових 2,4 мільярдах гривень, є недостатнім.

«При таких темпах і при тому фінансуванні, які є сьогодні, я поки що не бачу в повному обсязі можливості виконати всі плани по ремонту доріг до Євро. На жаль, концентрація ресурсів виключно на дороги, які пов’язані з Євро, веде до того, що у нас фактично перестали фінансуватися місцеві дороги і ті дороги, які не пов’язані з чемпіонатом. І їхній стан різко погіршується, і це є велика проблема», – зауважив Йосип Вінський.

З тим, що якість доріг в Україні погіршується, погоджується водій із Києва Ростислав. Його робота пов’язана з відрядженнями, і йому доводиться часто їздити на своєму авто по різних регіонах України.

«Одеська траса – звичайно, ж її проклали, але ще не встигли докласти до кінця, як початок її вже ремонтували. Хоча нею і можна їхати, але якщо від’їхати в бік декілька кілометрів до якогось районного центру чи взагалі до села, то там доріг немає в принципі, – каже чоловік. – Харківська траса – така ж ситуація. Вона вже довгий час будується і не зрозуміло, коли вона буде збудована. І взагалі чи до ЄВРО її збудують?»

Якісний кілометр дороги коштує мільйон

На будівництво та ремонт доріг в Україні треба щороку мінімум 30 мільярдів гривень. Це констатують експерти. Плюс гроші на поточну експлуатацію і ремонт. Торік на такі цілі витратили втричі менше потреби.

Один із варіантів отримання додаткового фінансування, крім держбюджету, акциз на бензин. Але, за словами віце-прем’єра Бориса Колеснікова, немає чіткого контролю за пістолетом, який скеровується у бак на заправках. Схему такого обліку планують відпрацювати до жовтня.

Але навіть за нинішнього недостатнього фінансування дороги в України могли б бути якіснішими, переконує колишній міністр транспорту України Йосип Вінський.

«Негативна практика так званого «ямкового» ремонту, коли кожну ямку по десять разів ремонтують, витрачають на це гроші, ніяк не відійдуть. І, на жаль, немає контролю за якістю виконаних робіт в цілому такого, як це потрібно. Тому навіть ті мізерні гроші, які виділяються, часто витрачаються даремно. Тобто гроші йдуть, а доріг немає», – наголосив Йосип Вінський.

Щоб зробити якісний один кілометр дороги, треба один мільйон гривень, констатує віце-президент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників Віталій Рева.

«Поділіть цю суму, скільки виділили регіонам і скільки виходить доріг – дві тисячі кілометрів. Навіть ямкового ремонту неможливо зробити, вже не кажучи про внутрішні обласні дороги, особливо на Західній Україні, та й не тільки там. Вони в такому стані, що треба тільки на БТРах їздити на них. Зараз мені здається, що ДАІ збирає більше коштів, ніж дорожники, яким відраховується на будівництво доріг. Автомобілісти повинні платити за дороги, а не утримувати десятки інших структур. Якщо це концентровано все зібрати, то за якихось 4-5 років можна привести дороги в порядок. Тим паче, що потенціал в дорожній галузі є», – наголосив Віталій Рева.

За чотириста днів до початку фінальної частини Євро-2012 однією з головних проблем України залишається якість автодоріг (у містах та між ними), повідомив директор турніру Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський.

Зі 170 тисяч автошляхів в Україні капітального ремонту потребують близько двох третин.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG