Доступність посилання

ТОП новини

Львів: міліція і «Свобода» покладають вину за 9 травня одне на одного


Під час подій у Львові 9 травня
Під час подій у Львові 9 травня

Львів – Сьогодні львівські депутати на позачерговій сесії обласної ради оцінять події 9 травня у Львові і мають намір засудити дії правоохоронців, які, на їхню думку, не забезпечили належного порядку у місті. Натомість начальник департаменту міліції громадської безпеки МВС України Віктор Ратушняк заявив, що провокації на День перемоги у Львові влаштували особи з партійною символікою ВО «Свобода».

У Львові працює робоча група з фахівців МВС, прокуратури, СБУ, яка розслідує події 9 травня. На сьогодні порушені п’ять кримінальних справ за фактами побиття, стрілянини, зривання «георгіївських стрічок», пошкодження автобуса, кидання димових шашок. В усіх справах винними підозрюються мешканці Львова та області.

Із заявами про отримання тілесних ушкоджень у міліцію звернулись 17 осіб. Серед них «свободівець» Олег Ковпак, який був поранений у коліно. А вистрілив у чоловіка гумовою кулею колишній працівник міліції і син екс-правоохоронця Святослав Сопільник. Він мав дозвіл на носіння травматичної зброї, це повідомив генерал міліції Віктор Ратушняк. Оскільки вона не вогнепальна, екс-міліціонера звинувачують у хуліганстві.

А ось працівники міліції і ветерани війни не потерпіли під час сутичок, за попередніми даними слідства.

Генерал міліції бачить провокації тільки з боку «Свободи»

За словами генерала Ратушняка, єдиними провокаторами 9 травня у Львові були прихильники ВО «Свобода». Водночас представники проросійських сил із Криму та Одеси, «Руского єдінства» і «Родіни», приїхали у Львів приватно, стверджує правоохоронець із Києва. «Ніяких організованих груп із Одеси, Криму у Львові не було», – каже Віктор Ратушняк.

Однак чому представники проросійських сил приїхали організовано на автобусах на Пагорб слави і під посиленою охороною беркутівців розгорнули червоний прапор? На це запитання генерал міліції не відповів.

Він також не знає, хто саме розгорнув червоний стяг. І це попри те, що є численні відео і фотоматеріали.
Під час подій у Львові 9 травня

З уст Віктора Ратушняка пролунала офіційна заява МВС, що правоохоронці у Львові забезпечили порядок і «робили свою справу у межах закону і відповідно до подій, що відбувалися».

«Свобода» вважає, що провокації допустили міліція і влада


Тим часом свободівці звинувачують міліцію і владу у тому, що ті допустили провокації. Правоохоронці мали чітку вказівку зверху пропустити у місто екстремістів із Криму та Одеси, стверджує голова фракції ВО «Свобода» у Львівській облраді Ірина Сех.

«Львівськими правоохоронцями керувало не їхнє начальство зі Львова, а якесь вище керівництво. Міліція ні на що не реагувала: ні на крики, ні на слова, – тиснули і били людей. Заява міліції про те, що ми є провокатором, нічим не підтверджена, але ми були свідомі щодо таких звинувачень», – каже Ірина Сех.

Львів’яни активно обговорюють події 9 травня. Більшість вважає, що це організована провокація задля відвернення уваги людей від соціальних та економічних негараздів у державі, задля дискредитації і поділу України.

Сценарій шабашу вигідний Росії – культуролог


Культуролог Тарас Возняк називає організаторами сценарію у Львові Партію регіонів і чинну владу, а виконавцями «Русскоє єдінство», «Родіну», комуністів України і ВО «Свобода».

«Вкрай зацікавлена у цьому шабаші у Львові Росія, бо їй треба показати Україну як безпомічну країну, яка може вибухнути у будь-яку мить; країну, яка не відбулась, і тому її треба показати такою, що за нею потрібен нагляд. Зрозуміло, хто має бути патроном. Це негативно відобразиться на іміджі України, зокрема, Західної, чого і домагались організатори сценарію у Львові – перетворити ситуацію в Україні в організований хаос», – зауважив Тарас Возняк.

Ймовірно, що депутати-свободівці сьогодні на сесії ініціюватимуть питання про висловлення недовіри голові Львівської ОДА Михайлові Цимбалюку. Однак навряд чи їх підтримає більшість обранців. Депутати-регіонали не братимуть участі у позачерговій сесії.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG