Доступність посилання

ТОП новини

Сирійська влада розстрілює демонстрантів із танків


Портрет президента Башара Асада
Портрет президента Башара Асада

Прага – У Сирії тривають операції сил безпеки проти учасників протестів у різних частинах країни. Напередодні в містах Хомс, Хама, Алеппо проти опозиції були застосовані армійські підрозділи. У місті Хомс проти учасників протестів кинули танки. В результаті щонайменше 19 осіб з числа демонстрантів загинуло. Режим президента Башара Асада ось вже майже два місяці брутально придушує виступи опозиції. Колишні члени сирійської влади у вигнанні називають дії Асада проти опозиції проявами насильства і диктатури, подібними до режиму Каддафі в Лівії.

Сирійські правозахисники кажуть, що сили безпеки країни продовжують придушувати опір опозиції у містах вже із застосуванням армії, що означає нову хвилю брутального посилення репресій проти незгодних із режимом від часу спалаху протестів сім тижнів тому.

У середу, 11 травня, сили військ Асада вбили щонайменше 19 осіб. Особливо жорстокий характер мали дії влади в третьому за величиною місті Хомсі, де проти демонстрантів були залучені танки, котрі стріляли по них.

Свідки розповідають, що сили безпеки і поліції здійснюють за попередньо складеними списками обшуки в будинках та заарештовують імовірних учасників протестів. Хвиля арештів у Сирії стала відповіддю на масові виступи студентів на початку тижня.

Сирійські правозахисники в Лондоні кажуть, що армія в четвер й далі оточувала активістів протестів у середземноморському місті Баніяс.

Режим Асада заявляє, що бореться проти ісламських терористів


Речники влади Башара Асада, армійські чини кажуть, що вони ведуть боротьбу проти ісламістських бойовиків, проти повстання «збройних терористичних бригад». Командири військових підрозділів заявляють, що, наприклад, у містах Хомс і Дераа сили повстанців убили щонайменше двох вояків, а чимало військових були поранені.

Водночас правозахисні організації Сирії попереджають, що в сутичках із владою вже загинуло до 600 осіб, а від початку протестів із середини березня заарештовано вже близько 8 тисяч учасників опору режимові.

Опозиція вимагає вільних виборів, звільнення всіх політв’язнів, змін у конституції країни, які б позбавили політичної гегемонії правлячу в Сирії вже кілька десятків років партію Асада «Баас».

Міжнародна хвиля осуду

Тим часом наростає міжнародна хвиля осуду брутальних дій влади Дамаска проти опозиції. Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун засудив насильство влади Асада проти демонстрантів.

«Ми продовжуємо тиск на владу Сирії, щоб вона надала можливість ООН незалежно оцінити ситуацію в Дераа та інших містах, де останніми днями велася збройна боротьба з демонстрантами. Це також необхідно для надання населенню цих міст гуманітарної допомоги», – зазначив Пан Ґі Мун.

Верховний представник Євросоюзу з закордонних справ Катрін Аштон заявила сьогодні, що ЄС залишає за собою право розширити санкції проти Сирії, включно з президентом Асадом. Напередодні ЄС вже вніс до списку осіб, яким заборонено в’їзд на територію Євросоюзу, 14 чільників влади Сирії, включно з братом Асада, щоб таким чином змусити Дамаск припинити насильство проти опозиції.

Колишній віце-президент Сирії Абдель-Халім Хаддам, який перебуває у вигнанні, заявив журналістам у Брюсселі, що дії Асада проти опозиції нічим не відрізняються нині від того, що робить в Лівії Муаммар Каддафі.

У Вашингтоні також засудили придушення опору опозиції як «варварське» і попередили, що Сирія вичерпує час терпіння, очікування щодо «визнання законних вимог громадян». Аналітики кажуть, що адміністрація Барака Обами відмовлялася досі від серйозного тиску на режим Асада, бо боялася революції в Сирії та хаосу на Близькому Сході з серйозними наслідками для Лівану, Ірану та Ізраїлю.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG