Доступність посилання

ТОП новини

Янукович звільнив міністра охорони здоров’я


Київ – Президент України звільнив з посади міністра охорони здоров’я Іллю Ємця, який очолював відомство з грудня минулого року. На початку травня Віктор Янукович вже критикував Ємця за зволікання з початком реформи системи охорони здоров’я.

Чутки про відставку міністра охорони здоров’я лунали і раніше, але набули особливої гостроти минулого тижня. Тоді одне з видань повідомило, що Ілля Ємець написав заяву про відставку, але прес-служба міністерства цю інформацію спростувала.

У вівторок у Миколаєві Президент підтвердив те, що заява від Ємця є, а на сайті Віктора Януковича з’явився указ про звільнення міністра. Янукович визнав, що Ілля Ємець – чудовий кардіохірург, але дорікнув йому, що той не зміг налагодити роботу міністерства.

Схоже Президент казав і 12 травня на засіданні Комітету з економічних реформ. «На жаль, я досі не побачив у Міністерстві охорони здоров’я чіткого і цілісного розуміння реформи від А до Я. У нас пройшов уже час адаптації міністра охорони здоров’я, але я не бачу результатів. Мене не задовольняє та ситуація, яка зараз створилась у Міністерстві охорони здоров’я. І не тільки мене», – наголосив Віктор Янукович.

Ємця «підвели» зволікання з реформою?

Заступник голови Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України Андрій Гук у коментарі для Радіо Свобода зауважив, що за реформу системи медичного забезпечення відповідають в Адміністрації Президента, і там уже довго чекали, що МОЗ нарешті подасть законопроекти, без яких нововведення неможливі.

«Реформа просувалася дуже повільно, – каже він, – і Адміністрації Президента доводилося постійно стимулювати міністерство для її проведення. Зрештою, вона навіть не почалася, адже реформа починається з того, що центральним органом виконавчої влади, яким є міністерство, готуються і подаються законопроекти, які змінюють систему охорони здоров’я. Цього не було зроблено».

Андрій Гук також прогнозує, що звільнення Іллі Ємця суттєво не змінить роботу медичного відомства, адже координацією медичної реформи займається Банкова. «Є програма Президента з економічних реформ, є указ глави держави про національний план дій щодо виконання програми економічних реформ, де окремим розділом є питання про втілення реформи медичного обслуговування. Там усе чітко виписано. І будь-які зволікання з реформою охорони здоров’я призводять у тому числі до кадрових змін», – додав він.

Серед кандидатур на місце Ємця – і колишні міністри

Натомість на покращення роботи Міністерства охорони здоров’я очікує народний депутат від Партії регіонів, голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва. У коментарі для Радіо Свобода вона назвала і кілька ймовірних кандидатур.

«Побачимо, хто буде. Але дуже хотілося б відзначити хорошу роботу колишнього міністра Москаленка, за два роки керівництва якого міністерство працювало дуже сконцентровано, колишнього міністра Сердюка, колишнього міністра Поляченка, який також упродовж 8 років пропрацював першим заступником міністра, це величезний досвід роботи у сфері охорони здоров’я», – зазначила вона.

Серед кандидатів Бахтєєвої, за повідомленнями ЗМІ, також перший заступник міністра Олександр Аніщенко. До переїзду в Київ він очолював управління охорони здоров’я Донецької області.

Реформа системи медичного забезпечення, як раніше повідомляли в Адміністрації Президента, включатиме три напрямки: зміну мережі установ охорони здоров’я та зміну системи фінансування медичного сектору, а також вдосконалення системи контролю якості.

Іллю Ємця призначили міністром охорони здоров’я у грудні минулого року. Він є одним із найвідоміших кардіохірургів не лише в Україні, але й за її межами завдяки своїм досягненням у дитячій кардіохірургії. Зокрема, за керівництва Ємця у Центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ винайшли і застосували новий метод лікування вроджених вад серця у немовлят, який полягає у використанні пуповинної крові дитини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG