Доступність посилання

ТОП новини

«Сучасний музей має відповідати вимогам сучасної людини»


Музей «Тюрма на Лонцького» у Львові
Музей «Тюрма на Лонцького» у Львові

Львів – Сьогодні, у Міжнародний день музеїв, в усі львівські музеї вхід був безкоштовним. А ще у них представляли унікальні експонати зі сховищ. Буде й музейна ніч у музеї «Тюрма на Лонцького». Зрештою, щороку львівські музейники вигадують численні акції, щоб привабити відвідувачів. Та чи їм це вдається?

Обійти в один день майже 40 львівських музеїв, звісно, мені не вдалося, а тому обрала кілька. У музеї Соломії Крушельницької, який експерти називають одним із найкращих, працівники залучили відвідувачів до музейної роботи. В історичному музеї можна було дізнатись про долю річки Полтва, що перетинала Львів на дві частини. У музеї «Арсенал» представили відреставроване велике полотно «Грюнвальдська битва» Розвадовського і Попеля. Тим часом у музеї історії релігії, що входить у комплекс Домініканського собору, вперше звучав відреставрований орган XVII століття. Тут ще й відкрили для огляду підземний хід XIII–XVI століть. У текстах монахів-домініканців мовиться, що на цьому місці був княжий двір Лева Даниловича.

У кількох музеях Львова можна зауважити неграмотні переклади текстів англійською мовою, брудні шибки шаф, де зберігаються старовинні годинники чи інші експонати, порох, потріскані стіни, брудну підлогу і далеко не святковий настрій працівників, які не отримали премії з нагоди професійного свята. Занедбаність відштовхує і не пасує музеєві, де зберігається пам’ять століть, кажуть відвідувачі. І ця недбалість впадає в очі, особливо туристам, які мандрують усім світом.

«Проблем багато, і найбільша – усвідомлення, що таке музей і для кого він є. Музей має створювати всі умови, щоб гості почувались там бажаними, щоб до них звертались зрозумілою мовою. Не лише порох витирати треба, а, можливо, витерти порох зі своїх уявлень про музей. Сучасний музей має відповідати вимогам сучасної людини. І люди мають виходити з музею з питаннями для пошуку відповідей», – наголосив Радіо Свобода голова Асоціації музеїв і галерей, віце-президент національного комітету ІКОМ Зеновій Мазурик.

У львівських музеях частіше бувають туристи, аніж самі городяни

Протягом року львівські музеї відвідує більше як півтора мільйона осіб. У порівнянні з іншими українськими містами це доволі велика цифра.

Але водночас така кількість людей протягом року буває тільки в якомусь одному відомому музеї к США чи в Європі.

Коли востаннє львів’яни побували у музеї, цікавлюся у перехожих.

«Тільки вчора був ось тут. Це церква чи музей?»

«Я приїхала у Львів і піду сьогодні в музей, але торік була в Одесі в музеї східних і західних мистецтв».

«Чесно, була дуже давно в музеї, ще у школі. Недавно хотіла з хлопцем зважитись на такий крок і піти в музей, але навіть не знаю, в який і які тут є».

«У Львові багато музеїв, можливо, сьогодні піду».


Цьогорічний Міжнародний день музеїв проходить під гаслом «Музеї і пам’ять». І саме від музеїв значною мірою залежить, як ставиться народ до своєї пам’яті. Натомість в Україні відсутні не лише стратегічні плани розвитку музеїв, але й заклад, який навчав би професіоналів музейної справи.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG