Доступність посилання

ТОП новини

Чи вдасться збільшити видобуток газу?


Київ – Майже два з половиною мільярди гривень планує залучити компанія «Нафтогаз» для збільшення видобутку газу в Україні у 2011–2012 роках. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко. Проте дехто з експертів вважає таку перспективу малоймовірною. На їхню думку, наразі Україні необхідно залучати у газовидобувну галузь іноземні інвестиції.

Упродовж минулого року видобуток природного газу в Україні скоротився на 5 відсотків і становив 19 мільярдів кубометрів. Залучення ж 2,4 мільйона гривень у цю галузь, впевнений міністр енергетичної та вугільної промисловості Юрій Бойко, дозволить уже цього року збільшити видобуток газу на 1,2 мільярда кубометрів.

За словами Бойка, одним із ключових проектів, які дадуть можливість збільшити газовидобування на «виснажених» родовищах, є введення в експлуатацію дожимних компресорних станцій.

До 2015 року компанія «Укргазвидобування» розрахує збільшити видобуток газу майже на 8 відсотків. Це має бути зроблено за рахунок побудови 19 нових компресорних станцій та реконструкції наявних.

Газовидобуток продовжує знижуватися

Проте коштів, про виділення яких говорить Бойко, не вистачить не те що на збільшення видобутку газу, а навіть на утримання його на нинішньому рівні, вважає експерт енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Омельченко.

На його думку, наразі Україна не може самотужки впоратися з цим, а потребує іноземних інвестицій.

«Минулого року падіння видобутку газу було дуже суттєвим, і у цьому році ці процеси не зупинені, – каже Омельченко. – Основні газові родовища виснажені на 70–80 відсотків. І для того, щоб досягти показників, про які говорять чиновники, потрібні зовсім інші обсяги інвестицій. Тут неможливо обійтися без залучення іноземних інвесторів, крупних компаній».

Інвестиції допоможуть

2,4 мільярда гривень – великі кошти, які могли б суттєво вплинути на видобуток газу в Україні, зазначив Радіо Свобода експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут. Але все залежатиме від того, як саме реалізовуватиметься цей проект.

Хоча, на думку Нарбута, без залучення інвестицій у газовидобувну галузь Україні не обійтися.

«Найкращий спосіб – це рухатися шляхом створення спільних підприємств, які займалися б освоєнням родовищ шельфу, покращенням параметрів роботи щодо діючих свердловин. Енергетичний сектор потребує найбільшої кількості інвестицій не тільки в Україні, але і на всьому пострадянському просторі», – коментує Нарбут.

Наразі Україна споживає близько 55 мільярдів кубів газу щорічно, з них 19 – це газ власного видобутку. Хоча, на думку фахівців, українські потужності можуть бути збільшені до 30 мільярдів кубів.

А якщо розпочати видобуток нетрадиційних видів газу, то до 2025 року ця цифра може становити і 40 мільярдів. Утім, наголошують експерти, для цього влада має створити необхідний інвестиційний клімат та удосконалити нормативну базу.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG