Доступність посилання

ТОП новини

Янукович звільнив керівника Севастополя


Керівник Севастопольської міської держадміністрації Валерій Саратов
Керівник Севастопольської міської держадміністрації Валерій Саратов

Севастополь – У середу Президент України Віктор Янукович указом звільнив з посади керівника Севастопольської міської держадміністрації Валерія Саратова. Той, попри те, що пропрацював на цій посаді трохи більше року, вважається важковаговиком кримської і зокрема севастопольської політики.

Оглядачі зауважують, що у вищі ешелони політичної еліти він потрапив завдяки Миколі Азарову. У часи, коли нинішній прем’єр очолював Державну податкову адміністрацію України, Валерій Саратов працював головним податківцем Севастополя і тоді ж прийшов у Партію регіонів, яку створював Микола Азаров. Із 2005 року Саратов очолює Севастопольську міську організацію «регіоналів». Народився він 1953 року в Московській області і ще малюком переїхав до Севастополя, де зробив кар’єру спершу у бізнесі, а потім на державній службі. Працював на посаді глави Балаклавської райдержадміністрації, був депутатом місцевих рад кількох скликань, а з 2006 по 2010 рік очолював Севастопольську міськраду..

Для севастопольських політиків повідомлення про звільнення Валерія Саратова – справжній шок. Ніхто з них не наважився коментувати рішення Президента. Втім, воно було очікуваним, бо ще зранку стало відомо, що уряд Азарова, і це попри те, що саме нинішній прем’єр привів у велику політику Саратова, запропонував главі держави звільнити керівника Севастопольської адміністрації і ще голів 6 обласних адміністрацій із посад за «провали у системі ЖКГ». Проте з регіональних очільників посаду втратив лише Саратов.

Його вважали дуже впливовим політиком, який мав зв’язки і в уряді, і в президентській адміністрації, і в керівництві Партії регіонів. Разом з тим кримські політики та політологи звертають увагу на те, що Валерій Саратов не входив у жоден з кланів «регіоналів» і був відносно самостійною фігурою. До речі, жаль з приводу його звільнення висловив російський «куратор» Криму, депутат Держдуми Росії Костянтин Затулін.

Саратов не влаштовував «донецьких», які мали свої бізнес-плани?

Деякі кримські коментатори назвали причиною звільнення Саратова те, що він не влаштовував «донецьких», які мали у Севастополі свої бізнес-плани. Також існує версія, що глава адміністрації не зміг домовитися з російськими військовими про те, що вони добровільно поступляться частиною землі і причалів, яку зараз контролює Чорноморський флот Росії.

Ще не висохло чорнило на президентському указі, а в регіоні вже прогнозують, хто ж очолить Севастопольську міськдержадміністрацію. Найчастіше називають прізвище нинішнього постійного представника Президента України в Криму Володимира Яцубу, цей важковаговик української політики засидівся у тісному для нього кріслі.

Втім, більшість кримських коментаторів сходяться на думці, що новим керівником Севастополя стане хтось із «донецьких». Проте називають і прізвища колишнього севастопольського губернатора, «литвинівця» Леоніда Жунька, і нинішнього голову Севастопольської міськради Юрія Дойникова.

Зрештою, за офіційним повідомленням, Президент України Віктор Янукович 2-3 червня перебуватиме з робочою поїздкою в Автономній Республіці Крим. У Ялті відбудеться під його головуванням засідання Ради регіонів і цілком імовірно, що саме в Криму глава держави ухвалить рішення про нового керівника Севастопольської міськдержадміністрації.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG