Доступність посилання

ТОП новини

Хто виграє з реформами в Україні – влада, МВФ чи народ? (європейська преса)


Прага – Деякі європейські видання останнім часом все більше інформують про плани посилення співпраці між Україною та Австрією і звертають увагу на все частіші поїздки українських чільників до Відня. Оглядачі також запитують, хто виграє у змаганні за реформи в Україні: влада, Міжнародний валютний фонд чи народ. І не виключають, що влада спробує знайти при невдачах ще й цапа-відбувайла. Європейські перукарі хвалять волосся українських жінок, яке стає дуже популярним, як товар, у все більш поширюваному методі нарощування волосся у жінок у Європі.

Австрійська «Ді Прессе» інформує про регіональний Світовий економічний форум у Відні на тему співпраці країн Центральної і Східної Європи з країнами Чорного моря та Середньої Азії. У середу столиця Австрії очікує на участь у Форумі керівників 13 країн, включно з прем’єр-міністром України Миколою Азаровим. Міністр закордонних справ Австрії Міхаель Шпінделеґґер каже «Ді Прессе», що Австрія бачить запоруку свого економічного розвитку у освоєнні нових ринків, особливо в регіоні Чорного моря, що є нині «гарячою точкою» світової економічної динаміки. Австрійський міністр наголосив при цьому, що у таких країнах регіону як Туреччина, Україна, Азербайджан та Грузія економіки виросли у середньому за 2010 рік на 7 відсотків. Газета також повідомляє, що вже у вівторок поліція Відня мусила вдаватися до суворих заходів довкола урядових установ столиці у зв’язку з двома демонстраціями антиглобалістів. «Ді Прессе» також повідомляє, що повітряний простір над Віднем у ці дні охороняється кількома десятками військових літаків.

Російська «Нєзавісімая газета» публікує черговий матеріал свого українського кореспондента Тетяни Івженко, у якому йдеться про те, що, як виглядає, МВФ розколов команду Президента України Віктора Януковича. Це, у свою чергу, може призвести, за оцінками експертів, яких цитує московське видання, до зміни уряду в Києві. Україна отримала два транші 15-мільярдного кредиту Фонду, але третій, очікуваний у березні, відкладений до червня-липня. І за цим, якщо Україна на наважиться на непопулярні реформи, може бути офіційна заява МВФ про припинення співпраці з Києвом. Азаров і компанія вважають, що нічого страшного немає і не виключають відмови від нових кредитів МВФ. Його підтримують деякі члени Партії регіонів у парламенті. Але у віце-прем’єра Сергія Тігіпка інша думка: припинення співпраці з МВФ посеред дороги може відлякати від України іноземних інвесторів. Суперечка між двома групами пов’язана не лише з новими кредитами, а й з побоюваннями, що реформи і зростання цін уже й так викликали наростання невдоволення народу. Як відомо, МВФ вимагає продовження реформ на кшталт пенсійної, енергетичної, в обмін на нові транші кредитів. Але ситуація у суспільстві напружена, держава заборгувала у цілому майже 120 мільярдів доларів і лише цього року необхідно повернути вже 24 мільярди. Експерти не включають зміни уряду, але вже після впровадження до середини літа нової пенсійної реформи, яку спробують звалити на чинну владу і відправити уряд Азарова у небуття. Економісти, котрих цитує «Нєзавісімая газета», кажуть, що відповідей на економічні, фінансові та соціальні виклики в Україні поки що ніхто не дав.

Чеська «Днес» повідомляє про поширення серед жінок у Чехії нового методу нарощування поганого і пошкодженого волосся, коли його продовжують волоссям інших жінок, купленим на ринку. Нова технологія іменується MINITWIX і великим попитом при її впровадженні користується жіноче волосся з України, яке вважається на ринку одним із найякісніших. Одна з авторок технології MINITWIX каже виданню з Праги, що волосся з України «є найкращим матеріалом з точки зору його якості, структури й інших моментів».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG