Доступність посилання

ТОП новини

Туристів відлякує українсько-польський кордон


Львів – Як поліпшити і прискорити перетин українського-польського кордону? Менше аніж за рік до проведення Євро-2012 це стало спільною проблемою митників, прикордонників і туристичних операторів України та Польщі. Але наразі її вирішити не можуть, і довгі черги на кордоні стали звичним явищем.

Від 4 до 6 годин потрібно вистояти у черзі, щоб автомобілем чи автобусом перетнути українсько-польський кордон. Саме черги, відсутність чистих вбиралень і загалом невідремонтовані пункти пропуску, на думку львівських туроператорів, відлякують іноземних туристів і «вбивають» туризм.

Проблему можна вирішити, лише збільшивши кількість пунктів пропуску на кордоні. Нині на українсько-польському кордоні їх є 12, з яких 6 – для автомобільного сполучення.

Два роки між Україною та Польщею ведуться розмови про відкриття ще шести пунктів, але до єврочемпіонату їх не збудують.

Організовані групи вболівальників швидко перетинатимуть кордон

Щоб полегшити перетин кордону, польські та українські прикордонники й митники здійснюватимуть спільний контроль. Якщо обидві країни, які прийматимуть Євро-2012, домовляться, то у дні футбольного чемпіонату зупинять рух вантажного транспорту.

Ще одна із пропозицій – під час мандрівки потягом пасажирам оформлятимуть документи протягом руху транспорту.

За спрощеною процедурою кордон перетинатимуть організовані групи вболівальників, які проїжджатимуть через «зелений коридор».

Митники, прикордонники й туроператори поділяться проблемами

За словами директора департаменту Євро-2012 Олега Засадного, у Львові постійно проводитимуть зустрічі митників, прикордонників і туроператорів. У мерії сподіваються, що Євро-2012 стане поштовхом для туризму у Львові. А туроператори не знають про зміни у законодавстві, які запроваджують на митниці, а митники та прикордонники не знають про ті проблеми, з якими зіштовхуються оператори і туристи. «На кордоні дуже складна ситуація, і її можна вирішити лише на рівні держав України та Польщі», – каже посадовець.

Через труднощі при перетині кордону Україна втрачає велику кількість європейських туристів. Однак, щоб їх привабити, окрім цивілізованих пунктів пропуску, важливо творити промоцію міста, вважає львівський гід Петро Раковець. Бо, за його словами, пропаганда українства та українських традицій приверне увагу туристів.

А тим часом годинник, встановлений біля львівської Опери, з кожним днем залишає усе менше часу на підготовку до єврочемпіонату.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG