Доступність посилання

ТОП новини

Польські університети шукають вступників в Україні


Варшава – Польські освітяни б’ють на сполох: у зв’язку з демографічною кризою у Польщі стрімко зменшується кількість вступників у вищі навчальні заклади. За прогнозами, впродовж десяти найближчих років кожному третьому університетові Польщі загрожує закриття. Шукаючи виходу з цієї складної ситуації, польська вища школа широко відкриває двері перед студентами-іноземцями, зокрема українцями.

За даними польського Міністерства науки та вищої освіти, протягом наступного десятиліття кількість випускників польських середніх шкіл зменшиться на 30 відсотків. Такі прогнози дуже непокоять польську вищу школу.

Тож чимало університетів розпочали активну кампанію пошуку вступників у сусідніх із Польщею державах. Один із головних напрямків цього пошуку – Україна.

З цією метою польські університети ведуть рекламні кампанії в українських містах, причому не лише на заході країни. Хоч такі кампанії щойно розгортаються, та українці вже тепер становлять чи не найчисленнішу групу серед студенів-іноземців, які навчаються у Польщі.

Їдуть за кордон, бо батьківщина нестабільна

Кілька років тому українка Юлія Онупренко успішно закінчила навчання в одній із приватних польських вищих шкіл – Університеті Лазарського. Сьогодні вона займається у цьому варшавському університеті питаннями вступної кампанії.

За її спостереженнями, останнім часом кількість українських студентів у Польщі стрімко зросла, й ця тенденція поглиблюється.

Наприклад, лише впродовж минулого року, каже Онупренко, українців в Університеті Лазарського побільшало на 80 відсотків. Сьогодні у цьому навчальному закладі – понад 200 студентів із України, причому з різних регіонів.

«Дуже часто ми отримуємо листи, в яких люди дуже відверто пишуть, чому вони хотіли б поїхати з України й здобути освіту в Польщі. Дуже часто вони пишуть, що з огляду на те, що в Україні нестабільна політична й економічна ситуація, їм хотілося б здобути якісну європейську освіту в ЄС. Тож все частіше люди запитують, як можна вступити, чи це важко, чи неважко, як виглядає процедура вступу», – каже Юлія Онупренко.

Винятково добра думка про українських студентів

Декан факультету економіки та управління Університету Лазарського професор Войцех Біньковський студентів з України оцінює якнайкраще.

Він твердить: «У мене винятково добра думка про студентів із України, у нас їх дуже багато. Наприклад, цього року у нас є випускник-українець, який був моїм асистентом – Антон Комиза. Він не просто добрий студент, а й переможець цьогорічного загальнопольського конкурсу на найкращого студента-іноземця. Це яскраве підтвердження того, що рівень українських студентів дуже високий, вони дуже добре навчаються».

За словами професора Біньковського, українська молодь обирає Польщу для навчання, оскільки хоче опинитися в країні Європейського Союзу, де має більше можливостей на добре стажування й працевлаштування.

З іншого боку, наголошує польський професор, студенти з України потрібні Польщі. «Польській економіці потрібна здібна молодь, яка поповнить наші структури, – розповідає Біньковський, – бо у нас демографічна криза, економічні потреби. Саме тому ми відкриті і для студентів, і для трудової міграції з України».

А вдома не чекають?

Утім, як кажуть самі українські студенти, навчання в Польщі має свої мінуси. Тернополянка Мар’яна Кріль здобуває у Польщі вже другу освіту. Вона навчається в аспірантурі Люблінського університету імені Марії Кюрі-Склодовської. Аспірантка звертає увагу на те, що випускники польських університетів неохоче повертаються в Україну.

Мар’яна Кріль каже: «Є інший бік навчання в Польщі. Якщо людина хоче повернутися в Україну і працювати там, або розвиватися в тому напрямку, який розпочала в Польщі, то в Україні це робити досить складно. І після таких процедур, як нострифікація, чи низки інших, чи перекладу цього диплому, а потім намагання працевлаштуватися, пропадає бажання це робити».

Мар’яна Кріль констатує, що більшість українців, які закінчують польські університети, стараються залишитись у Польщі.

Офіційна Варшава йде таким студентам назустріч. Починаючи з 2009 року українці, випускники польських університетів, можуть працевлаштовуватися у Польщі нарівні з польськими громадянами.
XS
SM
MD
LG