Доступність посилання

ТОП новини

Іноземні студенти вчать українську, бо живуть на українській землі


Іноземні студентки співають «Реве та стогне Дніпр широкий»
Іноземні студентки співають «Реве та стогне Дніпр широкий»

Львів – У львівських вишах навчаються сотні студентів із різних країн світу. Іноземці, які до приїзду в Україну не знали української мови, через кілька місяців починають розмовляти краще, аніж чимало українських політиків. Радіо Свобода завітало у гості до молодих іноземців, які живуть в одному зі львівських помешкань.

Молоді люди живуть у старій частині міста. На свій смак облаштували затишне помешкання. Тут багато власних картин. Навіть балкон прикрашає невеликий розпис.

Од Ґіє
Француженка Од Ґіє у Львові мешкає п’ять років. У день, коли ми спілкувались, вона отримала диплом випускниці академії мистецтв, де вивчала сакральне мистецтво. Жустін Донш приїхала у Львів із Франції півтора року тому, а Маріш Зун із Колумбії та Жасі Перейра з Бразилії живуть у Львові менш як рік.

Між собою дівчата спілкуються французькою, розповіла Ода Ґіє. «Коли до нас приходять друзі, то ми завжди стараємось розмовляти українською. Бо ми тут живемо, нам важливо дізнаватись культуру, через мову ми краще можемо зрозуміти українське суспільство і людей. Тут дуже гарні і привітні люди», зауважила Од Ґіє.

Молоді люди товаришують з багатьма українцями, а ще працюють місіонерами відомої у світі католицької спільноти «Дім серця», яка опікується бідними дітьми та літніми людьми.

Жасі Перейра
Маріш Зун і Жасі Перейра раз на тиждень навчають скульптурі та малюванню маленьких львів’ян. «Я навчаю, йду до дітей, зустрічаюсь з різними людьми, ходжу на каву. Я живу у Львові. Це життя, і воно має бути повним і цікавим», каже Жасі Перейра.

Україна як міст між Сходом і Заходом

А ось батьки дівчат дізнаються про Україну через розповіді своїх доньок і, за словами дівчат, дуже задоволені, що вони можуть побути в іншій країні і пізнавати світ та людей.

Іноземки навчаються українських традицій, готують українські страви. Вони знають десятки українських пісень та імена українських митців. Їм цікава Україна та люди, які тут живуть.

Бо Україна, на є мостом між Сходом і Заходом, має своє особливе місце у Європі. « Я знаю, яким важким було минуле в Україні, і знаю, як важко сьогодні людям, як економічно вони виживають. Але мені здається, що Україна має майбутнє, бо тут гарні люди і міцні релігійні традиції», зазначила Од Ґіє.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG