Доступність посилання

ТОП новини

Конституцію змінюватимуть ще


Київ – Президент Янукович підписав указ про створення Конституційної асамблеї, яка займатиметься розробкою нової конституційної реформи.

Цей дорадчий орган формує науково-експертна група, яку очолює перший Президент України Леонід Кравчук.

В інтерв’ю Радіо Свобода він зазначив, що цей орган повинен підготувати текст Основного Закону, який має бути переданий Президенту, а він як суб’єкт законодавчої ініціативи передасть його до Верховної Ради. А парламент має ухвалити чи не ухвалити цей документ. «Ми маємо внести системні зміни в текст Конституції. Текст буде переглянутий від «А» до «Я», і ті проблеми, які сьогодні ставить суспільство, будуть внесені в текст змін до чинної Конституції», – зауважив Леонід Кравчук.

(Не)Дотримання конституційних норм

Головна проблема сьогодні полягає не в недосконалості тексту української Конституції, а у недотримання її норм посадовцями, впевнений доктор юридичних наук Віктор Мусіяка.

«Найбільш недосяжним в Україні є якраз дотримання Конституції перш за все владою. Саме влада має демонструвати свою повагу до Конституції і її дотримуватися», – говорить він.

Сказати, що в ідеалі ми дотримувалися усіх положень Конституції, я не наважився б
Леонід Кравчук
Із тим, що Конституція в Україні не виконується погоджується і перший Президент Леонід Кравчук. «Сказати, що в ідеалі ми дотримувалися усіх положень Конституції, я не наважився б, – каже він. – Ніхто ніколи не дотримувався Конституції. Виходить так: Конституція скомпрометована способом ухвалення, скомпрометована нігілізмом її виконання усіх: і Верховної Ради, і Президентів, і урядів, і місцевих органів влади».

Змусити чиновників виконувати Конституцію можна, переконаний політичний експерт Віктор Небоженко. Для цього, каже він, норми Основного Закону мають виконувати 10 найвищих посадовців. «Щойно чиновники побачать, що Президент, Прем’єр-міністр, голова СБУ, Генеральний прокурор дотримуються конституційних норм, то їм буде набагато простіше виконувати Конституцію», – стверджує він.

Тим часом, українці відзначають погіршення ситуації із дотриманням основних конституційних прав і свобод порівняно з минулим роком. Такими є результати опитування, проведеного до Дня Конституції соціологічною службою Центра Разумкова.

«Конституційна епопея»

Основний Закон був ухвалений 15 років тому – 28 червня 1996 року. З того часу його змінювали двічі.

Зміни до Конституції були внесені 8 грудня 2004 року у розпал «помаранчевих подій».

«Шановні депутати, давайте привітаємо один одного! Цей акт, який відбувся щойно – це акт консолідації, акт примирення», – заявив одразу ж після голосування Голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Тоді політреформа була ухвалена у пакеті разом зі змінами до Закону «Про вибори Президента», які дозволили провести переголосування другого туру президентських виборів. Політреформа перетворила Україну з президентсько-парламентської на парламентсько-президентську республіку.

Із того часу багато розмов велося про необхідність чергових конституційних змін. І минулого року Конституційний Суд визнав зміни до Конституції – неконституційними: «Визнати таким, що не відповідає Конституції України, є неконституційним, Закон України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року, покласти на органи державної влади обов’язок щодо невідкладного виконання цього рішення…»

Відтак, Україна знову повернулася до Конституції 1996 року.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG