Доступність посилання

ТОП новини

Один із найбільших нафтотрейдерів України уник мільярдних податків?


Київ ­– Мільярди гривень не сплатив до держбюджету нафтотрейдер, компанія «Лівела», заявляють українські парламентарії та урядовці. Утім, якщо одні кажуть, що завинило в цьому недосконале законодавство, то інші звинувачують чинну владу у сприянні несумлінному платникові податків.

Дії кременчуцької компанії «Лівела», яка має право на ввезення нафтопродуктів на територію України без сплати податків і зборів, – це не бізнес, а контрабанда, заявив віце-прем’єр Борис Колесніков.

Незаконною діяльність цієї компанії вважає і член парламентської комісії з розслідування діяльності «Лівели» Олександр Гудима.

«У виступах багатьох політиків звучала сума завданого збитку у мільярди гривень – через несплату до державного бюджету та незаконну діяльність компанії «Лівела», яка все ж таки була припинена тільки через півроку з моменту підняття певних протестів опозицій. Ми достеменно знаємо, хто стоїть за компанією «Лівела» – це чинна влада», – зазначив депутат.

Розмір іноземної інвестиції становив 400 доларів ­– представник «Лівели»

Утім, офіційний представник інтересів дочірньої компанії «Лівели», яка також користується можливістю не сплачувати податки, Назар Городецький заявив, що компанія з іноземними інвестиціями, зареєстрована на початку 1990-х років, має право не сплачувати податки, які виникли пізніше.

«Якщо змінився інвестиційний режим, погіршився чи взагалі скасувався, законодавець надавав право підприємствам з іноземними інвестиціями вимагати до нього застосування того законодавства спеціального, яке було чинним на момент вкладення інвестицій. Це означає, що спільні підприємства з іноземними інвестиціями зобов’язані сплачувати ті податки, що були на момент вкладення інвестиції. Згідно з установчими документами, розмір інвестиції іноземного інвестора становив 400 доларів», – сказав Городецький.

­Це може тягнутися до безкінечності – Зварич

Голова парламентської комісії з розслідування діяльності «Лівели» Роман Зварич контраргументів не навів.

«Є законодавча прогалина, з якої просто одна, а можливо, й навіть дуже багато інших фірм скористалися. Оскільки законодавець не обмежив, для комісії починає зараз бути зрозумілим, очевидним, навіть я б сказав, що нам потрібно знайти спосіб якимось чином врегулювати це питання, тобто заповнити цю прогалину. Бо, як показує практика, ­це все може тягнутися до безкінечності», – зауважив депутат.

Компанія «Лівела» завозила нафтопродукти в Україну з липня 2010 року. Восени минулого року на компанію припадала половина всього імпорту нафтопродуктів. Із грудня 2010-го безподатковий ввіз припинився.

За оцінками Антимонопольного комітету, через «Лівелу» державний бюджет у 2010 році втратив на акцизах і ПДВ близько трьох мільярдів гривень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG