Доступність посилання

ТОП новини

Дії влади Лукашенка межують із абсурдом та параноєю – євродепутат


Брюссель –Депутати Європейського парламенту висловлюють переконання, що тиск на поліцейсько-диктаторський режим Лукашенка у Білорусі треба неодмінно продовжувати, бо переслідування незгодних зі владою останнім часом набирають хворобливих обрисів. Тим часом правозахисники із Мінська, які перебувають у Брюсселі, констатують: перед Лукашенком постала нова загроза набагато більших народних заворушень.

Цього разу громадяни Білорусі можуть вийти на вулиці не з політичних, а соціальних причин, бо економічна криза у країні швидко поглиблюється. Такі думки були висловлені на спільному засіданні комітетів Європарламенту з міжнародних питань та з прав людини, на якому йшлося про ситуацію з дотриманням громадянських свобод у Білорусі.

У той час, коли Європа захоплена подіями в арабському світі, де, так би мовити, летять голови диктаторів, у неї просто під носом, у сусідній Білорусі, державою заправляє поліцейсько-репресивний режим, каже французький професор права й дослідник ситуації у Білорусі при ОБСЄ Емануель Деко.

Професор Емануель Деко
«Очевидно, що не можна допустити, щоб «арабська весна» перейшла у «європейську зиму», – застерігає він. –При цьому, нинішня криза стосується не лише Білорусі чи її більших сусідів. Вона кладе під сумнів принципи та зобов’язання, що є серцевиною нашої Європи».

Емануель Деко вважає, що єдиним виходом для Білорусі, яка все більше сповзає у бік авторитаризму, є докорінна реформа. Майбутнє держави у розподілі влади, повазі до людських прав та незалежній і справедливій судовій системі, переконаний пан Деко. Між іншим, цей французький експерт перебуває у «чорному списку» Лукашенка: нещодавно йому відмовили у наданні візи для в’їзду на територію Білорусі.

Економічна криза допоможе білоруській демократії?

Ще одразу після виборів 19 грудня представники влади Олександра Лукашенка розгорнули велику кампанію репресій щодо опозиції, правозахисників і незалежної преси. Переслідування тривають і нині, але режим, через міжнародну ізоляцію, санкції та економічну кризу наштовхується на все більші труднощі, зауважує запрошений до Брюсселя Олесь Беляцький, голова білоруського правозахисного центру «Вясна».

«Владі вдається не все, – каже він. –Їй не сприяє та економічна ситуація, що дуже активно розвивається останніми місяцями. У нас масштабна економічна криза, інфляція сягнула 50 відсотків за останні три місяці. Тож нині влада постає віч-на-віч не з політичними активістами чи правозахисниками, а з цілими соціальними прошарками білоруського суспільства».

Олесь Беляцький висловив переконання, що активність людей не спадатиме, а восени у Білорусі пройдуть широкі акції протесту. Водночас і режим не дрімає. Тільки за останній місяць затримали понад дві тисячі учасників мовчазних акцій протесту, зауважує білоруський правозахисник.

Людей арештовують лише за те, що вони ходять – Протасевич

Тим часом, євродепутат від Польщі Яцек Протасевич вбачає у цих останніх переслідуваннях та арештах ознаки психічних розладів усередині білоруської влади.
Яцек Протасевич

«У Білорусі ми спостерігаємо рух у протилежний бік від демократичних стандартів, – зазначає він. – Реакція влади навіть доходить до абсурду та параної. Останнім часом людей арештовують тільки за те, що вони ходять вулицями. Не кричать, не протестують, не носять ніяких гасел, а тільки ходять по публічних місцях. За це їх заарештовують та ув’язнюють на кільканадцять діб».

Яцек Протасевичзакликає не послаблювати міжнародного тиску на режим Лукашенка, бо тільки це може допомогти звільненню та реабілітації близько сотні політичних в’язнів. Він наводить як приклад ефективності санкцій нещодавнє звільнення польського журналіста «Газети виборчої» Анджея Почобута, який просив євродепутата повідомити всім, що його «звільнили, тільки завдячуючи тискові міжнародної спільноти та загрозі подальшого посилення санкцій проти офіційного Мінська».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG