Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Луценком – без журналістів і Луценка


Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в суді (архівне фото)
Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в суді (архівне фото)

Київ –­ У четвер суд почав читати Юрію Луценку обвинувальний висновок. Однак перед цим із зали суду вивели журналістів, а тоді й самого Луценка, нібито через порушення громадського порядку. Такі дії суддів, що розглядають справи проти представників опозиції, вже оскаржують в Україні та в Європейському суді з прав людини. Однак МВС та Вища рада юстиції заявляють, що не бачить у діях служителів Феміди порушень.

У четвер слухання справи колишнього міністра МВС Юрія Луценка, якого звинувачують у перевищенні службових повноважень та нібито незаконному заохоченні свого водія, несподівано перейшло від попереднього слідства до розгляду справи по суті. Адвокат Луценка Олексій Баганець запевнив, що суддя Сергій Вовк не попередив про це, і захист просто позбавили можливості подати всі необхідні клопотання.

Охоронний підрозділ суду не пропустив до будівлі суду частину журналістів. Але й ті шість телеканалів, яким пощастило, змушені були припинити трансляцію за рішенням суду.
«Заборонити відеозапис та телетрансляцію засідання суду аж до ухвалення рішення – з метою уникнення тиску на свідків та ускладнення дослідження доказів у справі», – постановив суддя Сергій Вовк.
Щоб Луценко не переривав прокурора, його вивели з суду
У відповідь Юрій Луценко заявив, що трансляцію перервали, щоб не псувати відпочинок Віктору Януковичу, який нині відпочиває в Криму. Він став вимагати, щоб судовий процес і далі залишався відкритим.
«Ви на початку суду оголосили, що процес є відкритим. І вперше ставити питання про недопущення його телетрансляції зараз не потрібно. Адже процес відкритий. Ви послуговуєтеся нормами 1960 року. Зараз і без відео будь-хто може записати засідання на диктофон і дати прослухати свідкам. Тому заборона трансляції – це маразм!» – підсумував Луценко.
Представник прокуратури почав оголошувати обвинувальний висновок, а Луценко одночасно з ним – озвучувати своє клопотання. Спершу суддя намагався зупинити його, а потім просто наказав правоохоронцям вивести екс-міністра МВС із зали суду. Слова адвокатів про те, що не можна читати обвинувачення, коли немає підсудного, залишилися без відповіді. Це переповів журналістам, вийшовши із суду, народний депутат Олесь Доній. Він висловив припущення, що обвинувальний висновок, який має понад 300 сторінок, читатимуть упродовж усього наступного тижня.
У четвер судове засідання було перерване опів на четверту, коли в приміщенні зникло світло.
Страсбурзький суд уже запитує в уряду про політичні переслідування
Захисники Юрія Луценка оскаржують дії слідства і суддів у Європейському суді з прав людини. Справу там розглядають позачергово.
Український уряд уже отримав від цього суду лист із уточнюючими запитаннями про те, як відбувалися арешт Юрія Луценка та пред’явлення йому обвинувачень, а також чи мав він усі можливості для захисту і чи є докази, що він не зазнав політичних переслідувань. Український Кабмін відповів, що ніяких порушень закону щодо Луценка не було – наводять копії обох листів українські інтернет-видання.
МВС і Вища рада юстиції заявляють, що порушень не бачать
Тим часом журналісти, яких разом із народними депутатами міліція силоміць виводила з приміщення суду під час розгляду справ Тимошенко і Луценка, вимагають пояснень у МВС. Очільник відомства Анатолій Могильов заявив, що і суд, і міліція діяли законно.
«Якщо ми живемо в нормальній, правовій країні, то законні вимоги міліції мають виконуватися. Якщо будь-хто, навіть депутат, поводиться неправильно, і суддя прийняв рішення про його виведення, то це рішення міліція буде виконувати, тому що вона має виконувати законні рішення суду», – відповів Могильов.
Скарг про те, що Сергій Вовк порушив присягу судді, не надходило, а відтак питання звільнення його з посади не розглядатимуть, заявив Радіо Свобода голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко.
«Коли тривають процеси над колишніми урядовцями, то дії суддів треба оцінювати дуже обережно. Скарги на дії судді Вовка до нас надходили. Але вони стосувалися правомірності ухвалення судових рішень. А це не компетенція нашої ради. Про те, що він порушував присягу, у нас інформації немає», – зауважив Колесниченко.
Суд над Луценком мають продовжити у понеділок. А в п’ятницю Печерський районний суд столиці розглядатиме справу іншого опозиціонера – колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG