Доступність посилання

ТОП новини

Севастопольські католики й надалі наполягатимуть на поверненні храму


Так виглядав костел два роки тому. Фото з сайту http://crimeacatholic.info/
Так виглядав костел два роки тому. Фото з сайту http://crimeacatholic.info/

Севастополь – Севастопольська міська рада знову відмовилась віддати місцевій римсько-католицькій громаді будівлю колишнього костела. У квітні храму священномученика Климента Римського виповнилося 100 років, останні 10 з яких віруючі вимагають його повернення, як це гарантує чинне законодавство України. Проте, на останній сесії міськради за повернення костелу релігійній громаді проголосували лише 3 депутати. Севастопольські католики кажуть, що мають намір продовжити боротьбу за храм.

Рішення Севастопольської міської ради від 19 липня настоятель громади Святого Климента отець Юрій Зимінський назвав «несправедливим» і «дискримінаційним». Він нагадав, що православні християни і мусульмани міста вже отримали у користування чи власність майже усі існуючі в Севастополі культові споруди, відібрані комуністами. Разом із тим, у костелі і далі розташований кінотеатр «Дружба», що лише формально має назву дитячого і вже не працює кілька років.

Лише торік католики змусили владу прибрати громадський туалет з вівтарної частини колишнього храму. Минулого тижня голова Севастопольської міськради Юрій Дойников заявив, що питання повернення католикам костела «сире» і запропонував вивчити його на громадських слуханнях, або ж винести його на загальноміський референдум. Отець Юрій каже, що така пропозиція є «певною тенденцією і до дискримінації, і до нагнітання ворожнечі щодо частини віруючих севастопольців».

Чи по-християнськи?

Один із противників повернення храму католикам, лідер фракції партії «Російський блок» Геннадій Басов вважає, що приміщення непрацюючого кінотеатру «Дружба», яке є комунальною власністю, в інтересах севастопольських пенсіонерів треба продати на аукціоні. За його словами, якщо католики хочуть мати свій храм, «то будь ласка: католицька церква не найбідніша в Україні церква».

Політик каже, що у Севастополі є польське консульство, є меценати і спонсори з боку католиків, тож «нехай вони офіційно звертаються до міськради, знаходять земельну ділянку, будують там католицький храм – ніхто ж цьому перечити не буде, тільки щоб це не псувало вид міста Севастополя», – сказав Геннадій Басов, депутат міськради від «Російського блоку».

Подібну позицію днями висловив і благочинний Севастопольського округу УПЦ Московської Патріархії протоієрей Сергій Халюта. За його словами, сьогодні в Севастополі «православних значно більше, ніж католиків» і вони не ремствують, а «громадою будують нові храми».

Віруючі не відступлять від свого храму

Отець Юрій стверджує, що севастопольські католики не мають наміру судитися з депутатами. Каже, що «молитимуться і чекатимуть». За його словами, те, що проти передачі голосували лише 19 депутатів – переважно «рускоблоківці» і комуністи, – а утрималися аж 40, вселяє надію на майбутнє порозуміння.

Зараз перед будівлею колишнього храму стоїть намет: католики проводять безстрокову інформаційну акцію. Там віруючі роздають іншим мешканцям міста листівки з інформацією про історію костела. Про те, як 1902 році місцеві католики на свої кошти купили землю, в 1911 освятили храм, у 1936 комуністи костел відібрали, а його настоятеля отця Матвія Гудайтіса розстріляли, у 1958 – перебудували на кінотеатр із туалетом на місці вівтаря.

Учасники інформаційного пікету уже зібрали понад 7 тисяч підписів під вимогою повернути костел релігійній громаді. Кажуть, що від своєї вимоги за жодних обставин не відступлять і сподіваються не лише на Президента Віктора Януковича, якому надіслали чергове звернення, а й на здоровий глузд і християнське милосердя депутатів міськради, серед яких навіть комуністи називають себе «православними християнам».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG