Доступність посилання

ТОП новини

Донецька влада відрізала струм прихильникам білоруської опозиції


Оплески для білорусів у Донецьку
Оплески для білорусів у Донецьку

Донецьк – Донецька влада не погодилась на мирну акцію солідарності з білорусами, які щосереди влаштовують мовчазні протести проти режиму президента Олександра Лукашенка. Акції на підтримку білоруської опозиції проходили 20 липня у Києві та Львові. Так само, як і білоруси, українці плещуть у долоні і слухають заборонені в Білорусі пісні Віктора Цоя на знак підтримки білорусів. Але в Донецьку міська рада не погодилась на акцію. Втім, представники руху «Відсіч» все одно хотіли провести її, показавши донеччанам фільм про події в Білорусі.

У Донецьку активісти руху «Відсіч» вийшли на акцію попри відмову Донецької міської ради у проведенні заходу. Втім, прихильникам білоруської опозиції не вдалось показати донеччанам фільм, складений із різних відеороликів, що демонструють події у Білорусі, – розганяння мирних протестів, свавілля міліції, арешти.

Напередодні у своїй відповіді протестувальникам заступник міського голови Донецька Ганна Денисенко зазначила, що «не погоджує проведення заходу», адже, за її словами, місце на бульварі Пушкіна не пристосоване для демонстрації фільму. Чиновниця порадила знайти інше місце і орендувати його на договірній основі.

Через відмову міськради активісти руху «Відсіч» не зможуть підключитись до електромережі і матимуть проблеми з міліцією, зазначив у коментарі Радіо Свобода речник міського голови Донецька Сергій Куниця.

«Це вже будуть дії міліції. Для проведення кінопоказів у нас є кінотеатри. Амфітеатр на бульварі Пушкіна не передбачає кінопоказів. Там навіть немає підключення – тільки для звуку. Це було обговорено, сказано. Хочуть прийти – нехай приходять, але вони матимуть справи уже з міліцією», – сказав Куниця.

Протестувальники принесли своє обладнання, але продемонструвати фільм не вдалось через відсутність джерела живлення. В очікуванні кіно на бульварі біля Донецького драмтеатру зібралось щонайменше півсотні осіб.

Попри «непогодження» міськради, ситуація виглядала мирною, хоча за акцією спостерігали кілька нарядів міліції.

Донецькі «білоруси» побоюються суду

Протестувальники кажуть, що міська рада не мала права дозволяти або забороняти проведення заходу.
Борис Решетняк, представник руху «Відсіч»

«Ми проводимо цю акцію. Якщо будуть якісь питання стосовно того, що вона заборонена, ми пояснимо, що заборонити може тільки суд. Владі, в тому числі донецькій, незручно, тому що ті події, що відбуваються зараз у Білорусі, наводять на думки щодо аналогії з нашою державою, саме тому, ми думаємо, влада її (акцію) і заборонила», – говорить представник громадянського руху «Відсіч» Борис Решетняк.

«Відсіч» планує все ж таки показати донеччанам фільм про білорусів наступного тижня. Конкретну дату поки не розголошують, адже бояться, що на цей раз їм заборонять зібратись через суд, як це передбачено законом.

15 хвилин аплодисментів для білоруських опозиціонерів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
А так на підтримку білорусів виступили в середу в Києві
XS
SM
MD
LG