Доступність посилання

ТОП новини

США мають зробити акцент на підтримці незалежності України (світова преса)


Прага – Впливові західні експерти попереджають, що так зване «перезавантаження» між США і Росією підриває зовнішню політику Вашингтона і посилює загрози з боку Москви таким країнам як Україна і Грузія. Українські дипломатичні чиновники критикують західних оглядачів за те, що вони прив’язують переговори між ЄС та Україною щодо Угоди про асоціацію до судового процесу над Юлією Тимошенко. Глава МЗС України заявляє на Заході, що «Угоді між ЄС та Україною немає іншої альтернативи» і Київ виключає свою згоду на пропозицію Москви щодо вступу до Митного союзу.

Відомі американські експерти із зовнішньої політики і оброни Арієль Коен та Стівен Бланк зізнаються на сторінках «Герітидж Фаундейшн» у «розкаянні в так звані й політиці «перезавантаження» між США та Росією», бо, на думку цих експертів, «російська» сфера привілейованих інтересів» в Євразії підриває зовнішню політику США».

Експертів обурює твердження російських аналітиків про «нібито визнання Обамою внаслідок «перезавантаження» з Москвою російської сфери інтересів на теренах СНД».

Критикуючи явні негативи політики Обами щодо Росії, експерти закликають до «нового підходу у зовнішній політиці в Євразії, яка б виключала тут «російську сферу впливу чи іншу регіональну гегемонію».

Коен і Бланк закликають США до нарощування підтримки «суверенних України й Грузії». Автори статті на сторінках «Герітидж Фаундейшен» стверджують, що Росія нарощує свій тиск (як військовий, так і економічний, а також навіть кримінальний) на низку держав регіону, включно з Україною, намагаючись глибше втягнути ці держави у сферу свого так званого впливу.

Внаслідок хиб «перезавантаження» між США і Росією, як стверджують Коен та Бланк, Євразії загрожує дестабілізація внаслідок активізації агресивних дії тут саме Росії. Автори констатують «стійке погіршення стосунків між Росією і Україною в умовах «неослабного продовження тиску з боку Москви». Ці експерти вважають також, що «необхідна нова політика США в Євразії, яка б включала акцентовану підтримку української незалежності та суверенітету активізацією зусиль США в області військової реформи в Україні, сприянню збільшення тут американський інвестицій, відкритості торгівлі, нарощуванню іноземних вкладів у модернізацію українських атомної та газової галузей, одночасно розвиваючи пошук сланцевого газу в цій країні».

Посол України в Лондоні Володимир Хандогій розкритикував у листі на сторінках «Файненшел Таймз» редакційну статтю цієї газети за середу під назвою «Україна має свій ЮКОС».

Український дипломат наголосив, що «українська влада поважає судовий процес» над Тимошенко і не вважає за потрібне «втручатися чи намагатися управляти подіями». Хандогій вважає «перебільшенням» порівняння у редакційному матеріалі газети судового процесу над Юлією Тимошенко з судовим процесом над Михайлом Ходорковським у Росії, бо, «на відміну від Володимира Путіна, котрий неодноразово висловлював свою думку у перебігу суду над ЮКОСом, Президент Віктор Янукович відмовився прокоментувати слухання у справі проти Тимошенко».

Хандогій характеризує перебіг процесів у нинішній Україні як «утвердження демократичних цінностей», що нібито підтверджується відкритістю суду над Тимошенко. Дипломат із Києва також наголосив, що «Україна сповідує зближення з ЄС з метою інтеграції» і має зобов’язання не лише до відчутних внутрішніх реформ, а й до «спільних цінностей з Європою».

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив в інтерв’ю польській «Ґазеті Виборчій», що метою України є членство в Євросоюзі і висловив переконання в успішності досягнення Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Брюсселем до кінця головування Польщі в Євросоюзі.

Грищенко також наголосив, що Київ не збирається користуватися «альтернативою, котру пропонує нам Москва» у вигляді Митного союзу.

Шеф української дипломатії також зауважив, що Москва змушує Україну вибирати: «або угода з ЄС, або ж членство в Митному союзі Росії, Казахстану та Білорусі», і Київ також може відповісти тут на митний тиск із боку цих країн, коли казахські чи білоруські товари можуть зустріти сильну конкуренцію на українському ринку, каже Грищенко.

Керівник українського МЗС також закликав Європу розглядати судовий процес над Юлією Тимошенко у чисто юридично-правовій площині і «без політики».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG