Доступність посилання

ТОП новини

Інвентаризація майна флоту Росії в Україні: чи не надто пізно?


Київ – Цього літа Україна має намір почати повну інвентаризацію нерухомості російського Чорноморського флоту в Україні. Про це повідомили у Фонді держмайна України. Але деякі експерти вважають, що після Харківських угод інвентаризація втратила сенс. Мовляв, Росія платитиме за орендовані Чорноморським флотом об’єкти, скільки захоче, і в України тепер немає важелів впливу. Натомість провладні депутати переконують: Україна може захистити свої національні інтереси щодо вартості оренди.

Почати повну інвентаризацію нерухомості та земель, якими користується російський Чорноморський флот в Україні, Фонд державного майна України планує до осені нинішнього року.

Як повідомив голова фонду Олександр Рябченко, процедуру ревізії остаточно узгодили на одному з останніх засідань українсько-російської міжурядової комісії.

Повна інвентаризація може тривати не один рік, зауважують фахівці. У квітні міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко пообіцяв, що після неї визначать ринкову вартість об’єктів, орендованих Чорноморським флотом.

Україна уже все віддала авансом

Інвентаризація мала сенс до квітня минулого року, коли Україна погодилася продовжити перебування російського флоту в Криму ще на чверть століття. На цьому наполягає експерт із питань міжнародної безпеки Григорій Перепелиця.

Він вважає, що Україна авансом віддала в оренду до 2042 року всі ці об’єкти, які орендує Чорноморський флот.

«Навіть якщо українська сторона виставить більшу ціну, Росія може послатися на Харківські угоди. І відтак вона може абсолютно відкинути ці вимоги України. Очевидно, в Україні це (інвентаризацію) роблять у популістських цілях. Оскільки тепер усім очевидний провал Харківських угод, які стали справжнім Ватерлоо для України», – зазначає Григорій Перепелиця.

Усупереч Харківським угодам, є важелі впливу на російський флот

Натомість колишній міністр оборони України, народний депутат від Партії регіонів Олександр Кузьмук вважає дії нинішньої української влади щодо базування російського флоту правильними. На думку Кузьмука, інвентаризацію проводити треба, і Україна здатна відстояти вигідну для себе ціну оренди об’єктів.

«Ми повинні захищати свої власні національні інтереси. До речі, як це робить і Росія. І, незважаючи на 2042 рік, постійно працює українсько-російська комісія. І їй надано право формулювати пропозиції главам держав щодо виконання змісту нашого договору», – каже Олександр Кузьмук.

Російський Чорноморський флот орендує в Україні 400 земельних ділянок. Київ звинувачував російський флот у тому, що він незаконно використовує об’єкти. Натомість Росія не пускала українських чиновників на свої бази в Криму для здійснення опису. Москва замість плати за оренду об’єктів щороку списувала 100 мільйонів доларів українського газового боргу.

Угоди про базування російського флоту на території України підписали 1997 року, і тоді ж планували почати інвентаризацію його майна. Але договір про неї Україна та Росія підписали лише через 9 років.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG