Доступність посилання

ТОП новини

США хочуть виграти від дефолту по-українськи? (світова преса)


Прага – Впливові західні експерти наголошують на політичному характері бюджетної (переддефолтної) напруги в США. Дехто нагадує, як пережила дефолт українська влада у 90-і роки і порівнює тодішні методи розрахунків Києва з нинішніми спекуляціями довкола кризи боргів у Вашингтоні. Соціологи підрахували, що українські менеджери – одні з найпередовіших в Європі, бо вміють створювати справжню робочу атмосферу в трудових колективах. Преса пише про інтернет-злодіїв із відомої групи «Анонімус», які знову прославилися і викрали файли італійських борців із кіберзлочинністю. Йдеться і про їхню співпрацю з українськими колегами.

Річард Ран, чільний дослідник із Інституту Като та директор Інституту глобального розвитку у Вашингтоні, пише на сторінках «Вашингтон Таймз» про те, що у вирі нинішньої політичної боротьби між демократами і республіканцями довкола нової стелі державного боргу США будуть ті, хто виграє більше чи менше. Ран вважає, що адміністрація Обами сіє «неправдиву паніку» з приводу можливого неплатежу влади у серпні, бо насправді вона має всі можливості покрити основні витрати навіть в умовах відсутності нової бюджетної політики. Цей американський експерт переконаний, що ажіотаж довкола ймовірного дефолту в США розрахований на розголос у ЗМІ і уникнення від необхідності сказати правду про все це. Ран нагадує, що упродовж 90-х Україна також була в стані неплатежу і не могла виплачувати борги у повному об’ємі відповідно до міжнародних зобов’язань. Але, як зауважує американський експерт, «політичні лідери в Україні були тоді в змозі винагороджувати їхніх друзів – через платежі – і карати їхніх ворогів, не виплачуючи їм згідно із законними зобов’язаннями, це точно так і було».

Ран додає до цього, що «Вашингтон не є настільки ж зіпсутим, як була тоді Україна, але й при цьому не дуже й безгрішний» і не виключає використання можливої ситуації фінансового хаосу в США в певних політичних інтересах, насамперед влади.

Керівники компаній у Північній Європі створюють у себе в колективах позитивніший і демократичніший виробничий клімат, аніж їхні колеги на півдні континенту, в Середземномор’ї. Про це, як повідомляє «Волл Стріт Джорнал», йдеться у підсумках опитування, що його проводила менеджмент-консалтингова Hay Group. Дослідження охопило приблизно 70 тисяч працівників, котрі оцінювали роботу понад 14 тисяч менеджерів у 27 європейських країнах. Це дослідження робить виклик традиційному дотепер сприйняттю нібито невимушених середземноморських менеджерів і твердих північноєвропейських роботодавців. В опитуванні Hay Group з січня 2009 до березня 2011 ставилися питання про стан напруженості в робочих колективах, про рівень гнучкості менеджменту, його вміння витворювати сприятливий клімат та високу виконавчу атмосферу в компаніях. Речники Hay Group кажуть, що «у Північній Європі лідери створюють тепліший, позитивніший клімат, котрий заохочує людей до активності більше, аніж це є в південній Європі».

Згідно з опитуванням Hay Group, «55 відсотків менеджерів у Росії і Україні створюють «активну виконавчу» чи «збуджуючу» атмосферу в середовищі їхніх працівників». Приблизно стільки ж менеджерів у скандинавських країнах також досягають подібних результатів, у той час як їхні німецькі, швейцарські чи австрійські колеги також високо творчі, десь на рівні 50 відсотків. А вже на півдні Європи виробнича атмосфера холодніша, приблизно 70 відсотків менеджерів в Італії (це найбільше серед європейців) витворюють «клімат демотивації». У Франції, Іспанії понад 60 відсотків менеджерів також не в змозі витворити позитивний «робочий клімат».

Австрійська «Дер Штандард» інформує про ще одну атаку відомої європейської групи кіберзлочинців під назвою «Анонімус». Цього разу їхньою жертвою став інтернет-сайт італійської поліції з боротьби з кіберзлочинністю. Нападники вже назвали цю операцію «Італія» і виголосили, що конфіденційні дані про співпрацю кількох урядів і міністерств є в їхньому розпорядженні. «Анонімус» вже розмістили в інтернеті перші «списки». Серед секретних документів поліції кількох країн є й матеріали з України. Кіберпартизани з «Анонімуса» кажуть, що таким чином вони розкривають деякі з найважливіших таємниць цих підрозділів поліції, котрі часто діють «протиправно і аморально», на думку кіберзлочинців.

Московська «Нєзавісімая газета» не виключає, що у Львівській області не виключені провокації лівих сил у зв’язку з початком у понеділок у цьому регіоні багатонаціональних маневрів НАТО «Партнерство заради миру». Комуністи призначили на 27 червня у Львові урочисту акцію з нагоди річниці визволення міста від нацистів. Експерти вважають, що комуністи не випадково анонсували свою акцію, це, не виключено, пов’язано з участю в навчаннях на Яворівському полігоні вояків із 13 країн. Навчання триватимуть до 6 серпня.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG