Доступність посилання

ТОП новини

Іноземний капітал не страшний для банків, якщо НБУ на місці


Київ – Кожен десятий український банк належить росіянам, кожен двадцятий – французам. Загалом частка іноземного капіталу у фінансових установах України становить цього року 39%. Такими є дані Національного банку. Експерти не вбачають проблеми в активній участі закордонних акціонерів. Їхня частка може перевищувати 90 %, головне – яким є регулювання з боку НБУ.

Чільну п’ятірку найбільших іноземних інвесторів у банківській системі України складають Росія, Франція, а також Кіпр, Австрія та Нідерланди. За даними Національного банку, частка «бронзового призера» присутності у банківському секторі України – Кіпру – становить чотири відсотки. Це лише на піввідсотка менше, ніж у Франції. Як констатує перший заступник глави парламентського комітету з банківської діяльності Сергій Терьохін, насправді це не кіпрський капітал, а український та російський. Адже Кіпр – це офшорна зона, каже він.

…і ці гроші вивели за кордон

Загалом, наголошує Сергій Терьохін, немає значення, хто володіє банком. Головне, щоб підтримувався баланс між інтересами вкладників та акціонерів. І щоб діяльність власників банків не суперечила інтересам України.

«Коли, наприклад, була два роки тому криза, Національний банк зробив усе, щоб банки з іноземним капіталом отримали певну допомогу фактично за рахунок бюджету і ці гроші вивели за кордон. Не для захисту українських вкладників, а для захисту власників цих банків», – вважає Сергій Терьохін.

Чехія: 95% іноземного капіталу на користь своїй економіці

У банківській системі Чехії – 95% іноземного капіталу, констатує президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. Але Національний банк цієї країни таким чином регулює становище, що закордонні акціонери працюють на користь чеської економіки. І чеській банківській системі вдалося не допустити кризу, яка завдала шкоди у переважній більшості інших європейських держав.В Україні ж система регулювання була ніякою, наробили масу помилок, зазначає Олександр Сугоняко. Зокрема, український Національний банк не стежив за темпами зростання кредитування.

«Темпи зростання сягали 60-80%. У результаті банки набралися багато ризиків. І, мабуть, найголовніша помилка – Національний банк допустив кредитування у валюті. Як наслідок, і іноземні, і українські банки набралися величезних валютних ризиків, що обернулося при девальвації зростанням «поганих», тих, що не працюють, кредитів», – зауважує Олександр Сугоняко.

Як зауважив Олександр Сугоняко, українська банківська система від початку року збільшила активи на 8%. Загальний обсяг активів 137 провідних банків в Україні, які володіють 91% усіх фінансових банківських ресурсів, становить 926 мільярдів гривень.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG