Доступність посилання

ТОП новини

Із огляду на політв’язнів МВФ радять не давати кредит Білорусі


Мінськ – Білорусь в умовах гострої валютної та економічної кризи звернулася по багатомільярдний кредит до Міжнародного валютного фонду. Але МВФ не поспішає з перемовами на цю тему. Тим часом американські та білоруські політики не рекомендують МВФ давати Мінську гроші доти, доки в білоруських тюрмах сидять політичні в’язні.

Останнім часом у Білорусі в розмовах про валютну кризу жартують: «У нас появилася Надія». Надія – це ім’я нової керівниці Національного банку Білорусі пані Єрмакової, яку минулого тижня призначив Олександр Лукашенко. Фахівці в один голос кажуть, що призначення це відбулося за принципом особистої відданості для президента, що Надія Єрмакова не знається на макроекономіці, що вона лише слухняний виконавець.

Це призначення не може свідчити про ринкові наміри та плани реформ, зауважує незалежний мінський економіст Леонід Злотніков.

«З іншого боку, я знаю, що вона має досвід роботи в соціалістичному господарстві, може, не на найвищому рівні, – каже він. – Можливо, що тут Лукашенко, підбираючи кадри, зробив акцент саме на досвіді роботи в плановій економіці».

Прихід Надії Єрмакової до Нацбанку співпав із черговим падінням білоруського рубля на чорному ринку. На легальному ринку купити валюту в Білорусі не можна. Багато «обмінників» просто зачинилися, біля тих, що залишилися працювати, сформувалися черги на валюту на рік уперед.

Білоруський уряд не має чіткого плану виходу з кризи – представник МВФ

Уряд Білорусі фактично визнав, що без закордонних кредитів врегулювати ситуацію він не може. Мінськ вже отримав невеликий кредит від Антикризового фонду ЄврАзЕС та надіслав звернення до Міжнародного валютного фонду про новий кредит від цієї міжнародної організації на суму від 3-х до 7,5 мільярдів доларів терміном на 3-5 років.

Перемови на цю тему з МВФ ще не розпочалися, через те, що білоруський уряд «не має чіткого і публічного плану виходу з кризи», – заявила днями постійна представниця Міжнародного валютного фонду в Білорусі Наталія Колядіна. Білоруська влада запевняє, що такий план буде представлено восени, і в ньому, зокрема, буде передбачено жорстку монетарну політику, економію на всіх рівнях, скорочення імпорту, зменшення соціальних гарантій громадянам тощо.

Кредит МВФ конче потрібний, щоб збалансувати платіжний баланс Білорусі та вгамувати валютну кризу. Минулого разу (у 2008 році) МВФ виділив кредит Білорусі на 2,5 мільярда доларів. Під час голосування цього питання у МВФ делегація США утрималася. Вашингтон пішов на це з огляду на те, що офіційний Мінськ звільнив близько 20 політв’язнів, в тому числі екс-кандидата на виборах президента 2006 року Олександра Козуліна.

Цього року в Білорусі з’явилося 40 нових політв’язнів, у тому числі три екс-кандидати на виборах президента 2010 року. Ситуація з дотриманням прав людини стала значно гіршою, ніж три роки тому. Саме тому група американських сенаторів звернулася до міністра фінансів США Тімоті Гейтнера з вимогою голосувати проти нового кредиту МВФ для Мінська, який, на їхню думку, міг би сприяти збереженню «нелегітимного та репресивного білоруського режиму» в момент, коли економічна та політична криза підштовхнула його до краю ближче, ніж будь-коли.

Опозиція привітала позицію Заходу

Всі офіційні білоруські структури утримуються від коментарів щодо заяви сенаторів Джона Маккейна, Джозефа Лібермана, Ричарда Дурбіна та інших. Зате опозиція привітала такий підхід. За словами лідера руху «За свободу» Олександра Мілінкевича, буде абсолютно правильно, якщо МВФ не дасть кредиту Білорусі, поки є політв’язні.

«МВФ – це не політична структура. І зазвичай там цікавляться тільки станом економічних реформ і підтримують структурні перетворення. Але у випадку Білорусі, я вважаю, абсолютно правильно, якщо МВФ буде враховувати те, що в Білорусі понад 40 осіб сидять з політичних причин у в’язницях. І підтримувати кредитами режим, який демонстративно порушує права людини, ні в якому разі не можна. А гроші Білорусі потрібно давати не просто на утримання країни, а виключно на те, щоб у Білорусі швидко пройшли необхідні ринкові реформи», – зазначив Мілінкевич.

Опозиційні політики Білорусі також кажуть про неефективність використання іноземних кредитів урядом Лукашенка, які колись народові доведеться віддавати після його відходу від влади.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

XS
SM
MD
LG