Доступність посилання

ТОП новини

Прихильники Тимошенко закріпилися у наметах на Хрещатику


Київ – Однопартійці та численні прихильники колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко у суботу, 6 серпня, продовжили безстрокову акцію протесту проти її арешту за рішенням судді Печерського районного суду Родіона Кірєєва, ухваленого напередодні, 5 серпня.

Уночі на Хрещатику у Києві, неподалік Печерського районного суду, було встановлено щонайменше 30 наметів, у яких облаштувалися учасники акції протесту. На кожному із наметів є напис про приналежність кожного із них тому чи іншому народному депутатові, здебільшого членам фракції «БЮТ-Батьківщина».

Як зазначив у коментарі Радіо Свобода народний депутат Андрій Шкіль, він не виключає, що влада спробує демонтувати наметове містечко силою. Однак він та інші депутати подали до Київської міської адміністрації заяви-повідомлення про те, що на Хрещатику облаштовано приймальні народних обранців.


За словами Шкіля, у нього та інших організаторів акції протесту є досвід створення таких осередків народного опору. Адже за плечима не лише Помаранчева революція, але й акція «Україна без Кучми».

У наметовому таборі на Хрещатику очікують прибуття «підкріплення» із регіонів України. «Багато людей приїдуть до Києва на нашу акцію протесту. Ми нікого не змушуємо до цього. Це ініціатива самих громадян», – зазначив Андрій Шкіль.

Упродовж суботи на Хрещатику тривав мітинг, під час якого лунали промови соратників Тимошенко з критикою української влади та із закликом утримати наметове містечко як осередок опору беззаконню.

Тим часом у міліції запевняють, що без судового рішення не вживатимуть заходів примусового демонтажу наметів на Хрещатику біля Печерського райсуду Києва. «Якщо буде відповідне рішення судів, тоді будемо вживати заходи на забезпечення їхнього виконання», – зазначили в столичному главку міліції, додавши, що наразі на Хрещатику встановлено 30 наметів, 20 з яких агітаційні.

У світі занепокоєні арештом колишнього Прем’єр-міністра України

Представники європейських держав та політичних сил почали висловлювати стурбованість з приводу арешту одного з лідерів української опозиції Юлії Тимошенко.

Зокрема, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Катрін Аштон і комісар ЄС із розширення і Європейської політики сусідства Штефан Філе заявили, що «надзвичайно стурбовані» повідомленнями про події того дня в Печерському районному суді Києва, які завершилися арештом лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко.

Вони нагадали у спільній заяві, що Європейський Союз та інші міжнародні партнери України неодноразово наголошували на необхідності справедливих, відкритих і незалежних судових процесів, щоб уникнути будь-якої можливості відчути в них політику вибіркового правосуддя. Тому ці поді викликають занепокоєння станом верховенства права в Україні, мовиться в заяві.

Аштон і Філе повторили попередні заяви свої й своїх колег про те, що від країни, яка прагне політичної асоціації з ЄС, очікують високих стандартів.

Чільні урядовці Євросоюзу відтак закликають Україну дотримуватися принципів і спільних цінностей, які творять серцевину ініціативи Східного партнерства ЄС із Україною та іншими східними сусідами Євросоюзу.

Міністерство закордонних справ Польщі, яка нині головує в Європейському Союзі, теж висловило занепокоєння рішенням Печерського районного суду Києва взяти під варту Юлію Тимошенко.

МЗС Польщі вважає, що це був надміру поспішний і радикальний запобіжний захід щодо колишнього Прем’єр-міністра, застосований за те, що вона не дотримувалася процедур суду і тим самим ускладнювала процес.

У міністерстві сподіваються, що Юлію Тимошенко якнайшвидше звільнять із-під арешту, а процес проти колишнього прем’єра відбуватиметься з дотриманням європейських стандартів, мовиться в заяві.

Польща, яка нині головує в ЄС, обговорить це питання і з партнерами в Євросоюзі (з верховним представником із закордонних справ Катрін Аштон), і з представниками найвищої влади України (з Президентом Віктором Януковичем, міністром закордонних справ Костянтином Грищенком), повідомив речник МЗС Польщі Марцин Босацький.

Також державний міністр (найвища після федерального міністра посада) в Міністерстві закордонних справ Німеччини Вернер Гоєр заявив, що федеральний уряд Німеччини «з великою стурбованістю» сприйняв арешт однієї з лідерів української опозиції Юлії Тимошенко.

За його словами, існують великі сумніви, чи виправдане її ув’язнення у слідчому ізоляторі.

Те, що проти багатьох членів попереднього уряду ведуть розслідування за звинуваченнями в зловживанні владою, викликає підозри в політично мотивованому правосудді, мовиться в заяві. Якщо це враження підтвердиться, це стане серйозною перешкодою у зближенні України з Європейським Союзом, попередив чільний німецький урядовець.

Гоєр наголосив, що українська влада повинна забезпечити справедливий і відповідний принципові верховенства права процес і потурбуватися про незалежну і понадпартійну правову систему.

І Франція дуже стурбована арештом Юлії Тимошенко, заявило Міністерство закордонних справ цієї країни.

Як мовиться в заяві, викликають сумніви мотиви процесу проти неї; зокрема, не виглядає, щоб були забезпечені її права як сторони захисту.

Тим часом, нагадує МЗС свої попередні заяви, саме дотримання принципу верховенства права є одним із визначальних елементів у створенні партнерства між Францією й Європейським Союзом та Україною.

Франція та її європейські партнери далі з великою уважністю стежитимуть за становищем Тимошенко, наголосило МЗС Франції.

Президент Європарламенту Єжи Бузек так само заявив, що занепокоєний новиною про рішення суду затримати колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко.

За його словами, контекст і умови цього рішення викликають стурбованість щодо його політично мотивованої природи і щодо дотримання принципу верховенства права в Україні.

У своїй заяві Бузек нагадав, що вже висловлював українським керівникам свою стурбованість «очевидною вибірковістю» в порушенні кримінальних справ проти Тимошенко та інших міністрів попереднього уряду.

Президент Європарламенту закликав Україну дотримуватися тих засад і спільних цінностей, які визначають відносини України з Європейським Союзом і становлять основу Східного партнерства ЄС із Україною та іншими східними сусідами Євросоюзу.

Низка депутатів Європарламенту також вважає, що українській владі доведеться відповідати на безліч гострих питань як удома, так і за кордоном.

Критика пролунала й зі Сполучених Штатів Америки. Сенатор-республіканець від штату Аризона Джон МакКейн, один із найвпливовіших американських політиків, заявив, що «глибоко стурбований» взяттям під варту колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Як мовиться в його заяві, це є очевидне порушення засадничих прав кожного громадянина демократичної країни, які мають бути захищені.

За словами сенатора, наслідки цього арешту йдуть далеко поза долю окремої людини – ставкою є врешті майбутнє свободи і демократії в Україні.

На жаль, цей вчинок української влади ставить під сумнів її відданість засадам демократії, а це утруднить шлях України до майбутнього в євроатлантичній спільноті, мовиться в його заяві.

Сенатор закликав владу в Києві негайно звільнити Тимошенко і гарантувати права всіх українців, незалежно від їхніх політичних поглядів.

Для Азарова важлива лише економіка?

Українська влада не вбачає у факті арешту Юлії Тимошенко жодних порушень. Так, зокрема, керівник уряду України Микола Азаров, під час допиту якого у суді і було арештовано колишнього Прем’єр-міністра, вважає, що ця подія не вплине на інтеграцію України до Європейського Союзу.

«Майбутнє України, перш за все, в економіці. Буде наша країна багата і заможна – ми до Європи дуже швидко і просто прийдемо. Будемо ходити старцювати світом – ніякої нам Європи не бачити. Тільки від нас самих залежить наше європейське майбутнє. Ані від яких «кликуш», ані від якихось порадників це не залежить. Не передрікайте ніяких трагічних наслідків», – підкреслив Азаров, звертаючись до журналістів під час відвідин етнофестивалю «Жнива-2011».
XS
SM
MD
LG