Доступність посилання

ТОП новини

Про Тимошенко і «тварин»...


«Тимошенко привезли до суду, як тварину» – заголовок статті в газеті Blesk

По дорозі з праці зайшов у вівторок до першого ліпшого празького бару. Як і в будь-якому іншому подібному закладі, до послуг відвідувачів була свіжа преса. Заголовок однієї статті аршинними літерами буквально кричав: «Тимошенко привезли до суду, як тварину». У самій публікації прочитав, що Тимошенко привезли на транспортному засобі, який нагадував спеціальний броньовик для жорстоких убивць.

Ось такі асоціації виникають у чеських журналістів, коли вони бачать, як поводяться в Україні з підсудними; коли ж мова йде про колишнього Прем’єр-міністра, то такі, з дозволу сказати, заходи безпеки правохоронців взагалі викликають шок. Уявляю собі, якою б була реакція, якби Тимошенко «загнали» (як колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка) до клітки. У Чехії (читай – у цивілізованих країнах) навіть найжорстокіших убивць до клітки не саджають у суді. Тут уважають, що двох поліцейських за спиною цілком достатньо.

Але цей блог – не про «добрих» чехів і «поганих» українців, винувату чи невинувату Тимошенко.

Всі знають, що в Україні і на двадцятому році Незалежності вся система покарання, як і в радянські часи, передбачає насамперед максимальне приниження людини. І чехи чи німці не винуваті, що в Україні з підсудними поводяться, як з худобою.

Скажіть, у цьому сенсі щось змінилося за Кравчука? А за Кучми? А за – давайте говорити правду! – так званої помаранчевої влади Ющенка-Тимошенко-Луценка? Нічого не змінилося! То я запитую: невже високопосадовцям, нехай і колишнім, самим треба пройти отой жахливий шлях середньовічного приниження, щоб щось змінити у величезній країні, де кількість в’язнів зашкалює, а умови їхнього утримання в тюрмах давно викликають глибоке занепокоєння правозахисників всього світу?

Як кажуть у народі, від суми і від тюрми не зарікайся. То, може, нинішні керівники будуть – про всяк випадок! – передбачливішими? І, врешті-решт, бодай на йоту гуманізують оту жахливу радянську правоохоронну систему з її найсправедливішими судами, зразковими тюрмами, СІЗО, прокуратурами... Принаймні, щоб до суду не в «скотовозах» для вбивць привозили людей, яких поки що лише підозрюють (!!!) у поганих вчинках, а в звичайній поліцейській машині. І не в клітку «заганяли» одразу, а поставили поруч ввічливих людей у формі...

Можливо, я надто наївний, але це так просто, мені здається, з людьми поводитися по-людськи, навіть якщо ці люди скоїли злочин...

А якщо не скоїли? А якщо це лише політична чи якась іще помста?..

Я дуже хочу вірити, що в майбутньому будь-яка нова влада не влаштовуватиме судилищ над попередньою. Думаю, достатньо надати суспільству абсолютно (!!!) достовірну і сто, тисячу разів перевірену інформацію про зловживання. І нехай потім відбілюються, а народ нехай добре думає...

Втім, це вже похідна теми, яку я хотів порушити: проблему гуманізації правоохоронної системи в Україні. Проблема ця вже давно визріла-перезріла.

Скільки ще високопосадовців мають загнати «гуманісти» до клітки, щоб щось змінилося? Не для високопосадовців лише. Для будь-кого в цій країні.
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.
XS
SM
MD
LG