Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко й далі залишають за ґратами


Київ – Апеляційний суд у п’ятницю відмовився розглядати скаргу захисту Юлії Тимошенко на рішення Печерського райсуду про її арешт. Відповідне рішення ухвалила суддя Ольга Єфімова. Вона зазначила, що, згідно з нормами Кримінально-процесуального кодексу, постанова Печерського суду про зміну запобіжного заходу для Тимошенко з підписки про невиїзд на взяття під варту не може бути оскаржена в апеляційному порядку, тому суд ухвалив рішення не приймати скаргу до розгляду по суті. Присутні в залі депутати зустріли це рішення скандуванням «Ганьба!», а суддю назвали «злочинцем у мантії».

Більшу частину засідання Апеляційного суду Києва, де розглядалася скарга Юлії Тимошенко на її арешт, представники преси не бачили, оскільки бійці підрозділу «Грифон» не пропускали журналістів до зали засідань.

Перед початком засідання охоронці попередили, що зала маленька, і для охочих увійти є тільки 21 місце. Водночас, коли до зали почали запускати людей, частина місць уже була зайнята співробітниками суду. Відтак до зали потрапило лише близько 10 журналістів.

Люди, що назвалися співробітниками суду, були присутні на засіданні до перерви, але коли суддя Ольга Єфімова пішла до кімнати для нарад, депутати та прес-служба БЮТ підняли питання про те, на яких підставах в залі перебуває близько 10 співробітників суду та які функції вони тут виконують, і попросили звільнити місця, щоб до зали пройшло більше журналістів. Депутати назвали це провокацією і навмисними діями суду для того, щоб обмежити присутність ЗМІ на процесі. Після цього частина співробітників суду залишила залу, але кілька людей, опустивши голови, мовчки продовжували сидіти на своїх місцях. Відтак, до зали потрапили ще кілька журналістів.

Крім того, суд заборонив фото- і відеозйомку засідання.

Рішення було написане за межами цього суду ­– Сірий

Після перерви суддя Ольга Єфімова оголосила про відмову від розгляду по суті скарги на арешт Юлії Тимошенко. За словами адвоката екс-прем’єра Миколи Сірого, таке рішення могло бути нав’язане суду.

«Було оголошено не рішення судді Апеляційного суду. Це рішення було написане за межами цього суду. Це абсолютно однозначно. Це рішення ще раз підтвердило, що в Україні немає судової системи. В Україні панує свавілля, розтоптується закон. В Україні немає взагалі причин говорити про верховенство права – за таких обставин», – наголосив Сірий.

Утім, прокурор Віктор Клименко запевнив Радіо Свобода, що в Кримінально-процесуальному кодексі немає норми про розгляд апеляції про звільнення з-під варти.

«Я просив суд відмовити у прийняті апеляції до розгляду по суті тому, що це не передбачено кримінально-процесуальним кодексом України, окреме оскарження подібних судових рішень», – заявив Клименко.

Це підтвердив і професор інституту Держави і права імені Корецького Олександр Костенко.

«За чинним законодавством вирішує та інстанція, яка приймала постанову про застосування цього заходу запобіжного. Це не відповідає сучасним стандартам, що є у світовому співтоваристві. Потрібно, щоб було так, щоб будь яке рішення можна було оскаржити. При цьому, законодавство лише інструмент. Цим інструментом по різному можна користуватися. Чинне законодавство тлумачиться волюнтаристськи, свавільно», ­– зазначив Костенко.

Тимошенко не привезли до Апеляційного суду

Адвокат Юлії Тимошенко Юрій Сухов сказав, що скаржитиметься до Верховного Суду України і Європейського суду з прав людини.

Судове засідання щодо апеляції на арешт відбувалося без самої ув’язненої. Юлію Тимошенко не привезли зі слідчого ізолятора, незважаючи на те, що вона напередодні подавала відповідну заяву до суду і керівництва СІЗО.

Утім, прихильники Тимошенко зібралися біля Апеляційного суду Києва. Вони тримали прапори з символікою БЮТ та партії «Батьківщина», національні прапори, портрети Юлії Тимошенко, квіти та транспаранти «Геть банду від влади!»

Охорону громадського порядку біля Апеляційного суду, на відміну від Печерського, забезпечувала незначна кількість працівників органів внутрішніх справ.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG