Доступність посилання

ТОП новини

Кваснєвський вказує на нестабільність України в час 20-річчя незалежності (європейська преса)


Прага – Колишній президент Польщі Александр Кваснєвський вважає, що серед головних проблем нинішньої незалежної України – тяжка спадщина колишнього СРСР, бідніший досвід демократії, аніж, наприклад, у Польщі. Тому, як зауважує Кваснєвський, і якісні показники української незалежності значно нижчі, аніж у Польщі. Європейські експерти також вважають, що між керівництвом ЄС і окремими членами Євросоюзу існують суперечності щодо ухвалення угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Брюсселем та Києвом. Створення зони вільної торгівлі вигідне не лише Україні, а й ЄС, але «справа Тимошенко» може загрожувати ратифікації угоди в парламентах окремих країн Євросоюзу.

Польське радіо повідомляє на своєму англомовному сайті – The News.Pl – про інтерв’ю колишнього президента Польщі Александра Кваснєвського з приводу 20-річчя незалежності України. Цей політик вважає, що серед головних проблем нинішньої незалежної України – тяжка спадщина колишнього СРСР, бідніший досвід демократії, аніж, наприклад, в Польщі. Тому, як зауважує Кваснєвський, і якісні показники української незалежності значно нижчі, аніж у Польщі. Кваснєвський вважає, що 2011 рік міг би бути поворотним для України. «Якщо переговори щодо угоди про асоціацію з ЄС будуть успішно завершені, тоді це був би фундаментальний крок України до Євросоюзу», – каже колишній глава Польщі. Тут також відзначено проблеми України з демократією, нинішні заборони з боку влади на демонстрації опозиції, широке проникнення корупції в політичне життя держави. Також зауважено, що, за нещодавніми опитуваннями, понад 60 відсотків українців відчувають, що їхнє життя погіршилося у порівнянні з 1991 роком. Тут до того ж наголошено, що влада відмовилася звільнити Юлію Тимошенко з-під варти для участі у святі Незалежності, а перед цим США та ЄС висловили своє занепокоєння з приводу політичної причини судового переслідування Тимошенко. Також польське радіо дивується, що чинний Президент України створив свій кабінет за принципом «лише друзі зі сходу», де є їхня політична основа. А чимало людей із його команди не вміють навіть говорити українською і публічно спілкуються лише російською.

Вінфрід Шнайдер-Детерс, відомий німецький аналітик, пише на сторінках «Ді Прессе», що ЄС має дилему з Україною, і головна причина суперечності – «судовий процес над Тимошенко». «Шляхом застосування штрафних санкцій ЄС позбувається Києва, найбільш настирного кандидата на широку угоду, і ставить таким чином на карту процес зближення цієї держави з Європою», – вважає Шнайдер-Детерс. Цей експерт також не сумнівається, що між керівництвом ЄС і окремими членами Євросоюзу існують суперечності щодо ухвалення майбутньої угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Брюсселем та Києвом. Створення зони вільної торгівлі вигідне не лише Україні, а й ЄС, але «справа Тимошенко» може загрожувати ратифікації угоди в парламентах окремих країн ЄС, каже австрійський аналітик. Тут також наголошено, що Президент Янукович, ймовірно, хотів би судом проти Тимошенко позбавити її політичних шансів на найближчих виборах, і тому лідерові «Батьківщини» може загрожувати термін ув’язнення з наступним «помилуванням» після виборів до парламенту в 2012 році. Шнайдер-Детерс також припускає, що після ув’язнення Тимошенко процес ратифікації угоди України з ЄС може затягнутися на роки, і за такої ситуації буде досить часу для розрядки стосунків Києва з Брюсселем. Такий варіант, на думку німецького експерта, влаштовував би Президента Януковича, бо він позбувався б Тимошенко як суперника не лише на виборах до парламенту, але й на президентських виборах у державі.

Відома чеська оглядачка Петра Прохазкова ставить на сторінках «Лідових новін» із Праги знак питання щодо ймовірності отруєння Юлії Тимошенко під час її буднів у камері ув’язнення на Лук’янівці в Києві. Прохазкова також наголошує, що представники владної Партії регіонів звинуватили колишнього Прем’єр-міністра у «політичній хворобі», коли Юлія Тимошенко нібито має на меті вплинути на зростання вуличних протестів. Тут також цитують прокурора Лілію Фролову, яка констатує в суді, що колишня прем’єр не виглядає хворою, а скоріше добре, та додає з усмішкою: «вона є вельми привабливою жінкою». У статті в «Лідових новинах» також наголошено, що співчувальників із приводу арешту Тимошенко в Україні більше, аніж тих, хто довіряє їй як політикові.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG