Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі журналістів затримують за увагу до «соціальних проблем»


Білоруські активісти, заарештовані під час флеш-мобу «Революція через соціальну мережу», Мінськ, 7 липня 2011 року
Білоруські активісти, заарештовані під час флеш-мобу «Революція через соціальну мережу», Мінськ, 7 липня 2011 року

Прага – Сьогодні минуло 20 років незалежності Білорусі. 25 серпня 1991 року Верховна Рада Білорусі надала конституційний статус Декларації про державний суверенітет. Але офіційний Мінськ це свято не відзначає. Натомість у Білорусі за президентства Олександрf Лукашенка як День незалежності широко відзначають іншу дату – 3 липня, день визволення Мінська від нацистів. Цей липневий день цього року надовго запам’ятає білоруський журналіст, кореспондент інформаційної агенції «БелаПАН» Олесь Осипцов. Він потрапив за ґрати на 10 днів, коли у Могилеві висвітлював «мовчазний» протест проти політики нинішньої білоруської влади.

– У чому вас звинуватили?

– Мене звинуватили у тому, що я брав участь у несанкціонованому заході, плескав у долоні, йшов у організованій колоні і плесканням у долоні я привертав увагу до якихсь соціальних проблем. Так було написано у протоколі – «до якихсь соціальних проблем».

– Що найбільше Вас вразило під час затримання?

Олесь Осипцов
– Під час «мовчазних» акцій затримують не лише учасників, але й учасниць, зокрема, журналісток. У Могилеві разом зі мною затримали двох моїх товаришок, журналісток. Одній дали шість діб адміністративного арешту, іншій аж 15 діб. Треба просто знати, що таке адміністративні тюрми у Білорусі. Фактично дівчата там позбавлені елементарних прав людини. Вони не можуть нормально, перепрошую, піти в туалет. Їхні особисто речі щодня переглядають чоловіки, бо в ізоляторах працює мінімальна кількість жінок.

– Білоруси виходять на «мовчазні» протести з початку літа і через соціальні проблеми, у приверненні уваги до яких Вас офіційно звинуватили. Що турбує білорусів нині найбільше?

– Становище в економіці останні три місяці просто жахливе. В обмінних пунктах немає валюти. В крамницях проблеми з м’ясними виробами. Після девальвації білоруського рубля зменшилися зарплати. І людям просто забороняють протестувати проти цих умов. Затримують не лише учасників акцій, журналістів, які їх висвітлюють, а й просто громадян, які опинилися поруч. Ініціатори «мовчазних» акцій зупинили їх до вересня, це пов’язане передовсім із хвилею репресій. За місяць «мовчазних» протестів затримали понад 2 тисячі осіб, багато з них пройшли через адміністративні арешти.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG