Доступність посилання

ТОП новини

Кожні два дні на шахтах Львівщини і Волині травмується гірник


Львів – День гірника в Україні – це водночас сумне свято. В середньому кожні два дні на шахтах Львівщини та Волині травмується один гірник. Експерти пояснюють це людським фактором і критичним станом багатьох шахт.

Усі тринадцять діючих шахт Львівсько-Волинського вугільного басейну небезпечні щодо вибуху метану і вугільного пилу. Цього року 139 гірників отримали травми різного ступеня, більшість на шахтах Червонограда.

Не обійшлось і без смертельних випадків: один гірник загинув при канатній відкатці завантажених гірничою масою вагонеток, а другий при проведенні вибухових робіт у підготовчому вибої.

Водночас зросла кількість важких травм серед гірників, коли люди залишились інвалідами.

Недосвідчені шахтарі травмуються найчастіше

Однак, за даними Держгірпромнагляду у Львівській області, порівняно з минулим роком сталося на 30 нещасних випадків менше.

Помічник прокурора Сокальського району Марина Перетятко у коментарі Радіо Свобода пояснила це тим, що одна шахта зачинилась, а інша після аварії довший час простоювала. До того ж посилили контроль за дотриманням правил безпеки і краще зміцнюють кріплення.

«Бо найбільша кількість нещасних випадків – через обвал породи. Обвал породи відбувається через неналежне кріплення. Бо на кожне проходження розробляється індивідуальне кріплення. А гірники зневажають правилами безпеки», каже помічник прокурора.

Саме людський фактор найчастіше стає причиною травмування гірників, оскільки шахтарі намагаються економити час і не встановлюють тимчасове кріплення.

Половина нещасних випадків трапляється з молодими недосвідченими гірниками, які мають стаж роботи рік-півтора, або ж із уже досвідченими гірниками, які переконані, що їм не загрожує біда, і тому нехтують правилами безпеки.

На 13 копальнях виявили майже 13 тисяч порушень

Інспектори Держгірпромнагляду цього року виявили майже 13 тисяч порушень вимог правил безпеки на копальнях Львівщини та Волині. Півтисячі порушень могли становити загрозу життю гірника, зазначив у коментарі Радіо Свобода з начальник гірничого округу Богдан Радивон.

«Сьогодні дуже актуальним є питання, щоб навчитися працювати на тому застарілому, зношеному обладнанні (бо в модернізацію коштів не вкладається), щоб при цьому дотримуватись вимог правил охорони праці, щоб унеможливити травмування гірників», наголосив Богдан Радивон.

На розгляді у місцевих органах прокуратури Червонограда, Нововолинська і Сокаля зараз перебуває майже 70 кримінальних справ за матеріалами щодо порушення законодавства про охорону праці.

Тим часом СБУ у Львівській області днями повідомила, що посадовці вугільновидобувних підприємств обох областей вносили неправдиві дані в облікові документи про обсяги видобування вугілля. Відтак планові показники були значно завищені, і на основі цього незаконно виплачені грошові премії на суму майже 3 мільйони гривень. Щодо одного з керівників шахти державного підприємства «Львіввугілля» порушено кримінальну справу.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG