Доступність посилання

ТОП новини

Англійська для євроволонтера – за два тижні


Київ – У Києві завершила навчання перша група волонтерів Євро-2012, що пройшли спеціальні мовні курси. Після розподілу за напрямками роботи кожен із них підпише угоду з містом, яке приймає чемпіонат із футболу. Загалом в українській столиці опанувати англійську повинні близько шести тисяч охочих працювати на Євро-2012.

Англійську мову волонтери футбольного чемпіонату вивчають в одному з трьох центрів: при університетах Шевченка та Драгоманова і на курсах «D’elit shool», які виграли тендер із підготовки персоналу до чемпіонату. Опанувати іноземну їм потрібно за два тижні – саме стільки тривають мовні курси. Окрім того, волонтери повинні пройти підготовку з інших напрямків, що включає психологічні тренінги, а також тематичні зустрічі з медиками, фан-клубами, а також спеціалістами з надзвичайних ситуацій, розповідає випускниця курсів Наталія Сизоненко.

«Кожна група має тренера. Він після закінчення підготовки дає характеристику на кожного волонтера, де той, на його думку, краще себе виявить, – говорить Наталія. – І потім, уже згідно з цими рекомендаціями, ми будемо приписані до якоїсь певної ділянки роботи. Але дізнаємося ми це вже ближче до весни, я так думаю».

Відмінність «волонтерських» від звичайних курсів англійської полягає в тому, що студенти вивчають найпоширеніші фрази і речення, які їм можуть згодитись у повсякденній роботі під час чемпіонату, зазначає директор мовної школи Любов Пшенична. Футбольних волонтерів готуватимуть за спеціальною пришвидшеною методикою. Відтепер випуск нових груп відбуватиметься щотридні. Складнощі для тренерів полягають у тому, що вивчати іноземну приходять люди з різним стартовим рівнем підготовки, говорить Любов Пшенична.

«Ми даємо орієнтовано направлену підготовку. Для цього ми розробили спеціальні підручники та підібрали підручники, які вже є на ринку України», – зауважує Пшенична.

На повну потужність центри підготовки запрацюють із жовтня

Окрім теорії, волонтери отримували і практичні навички. Зокрема, вони вже працювали під час святкування Дня незалежності в Києві.

Загалом, центри підготовки волонтерів ще не працюють на повну потужність: реєстрація охочих пройти підготовку триватиме до 30 вересня, зауважує заступник голови КМДА Анатолій Голубченко.

«Шість тисяч волонтерів повинні закінчити курси до першого квітня. Це 750 волонтерів на місяць. Ми ще не відчули тієї напруги, яка нас очікує, – зазначає він. – І от хотілося, щоб ми вийшли на ці 750 – тоді можна говорити про перемогу. А так ми говоримо тільки про перший маленький крок».

Проте, за словами чиновника, підготовка волонтерів також не є основною проблемою для столичної мерії на сьогодні: потрібно, щоб іноземці могли пересуватися містом без допомоги волонтерів. Йдеться про дороговкази і путівники, яких поки що в Києві немає.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG