Доступність посилання

ТОП новини

Військові прокурори вчать антикорупційне законодавство


Київ – Військові прокурори опановують нове антикорупційне законодавство. Для цього в Києві влаштували семінар, який має навчити службовців застосовувати нове законодавство у роботі. Зараз ще не можна робити висновків щодо ефективності законодавства – має пройти час, зазначають науковці. А священик розповідав прокурорам про моральну сторону корупції.

У навчальному семінарі, який влаштувала військова прокуратура для службовців Центрального регіону України, взяли участь прокурори, їхні заступники, помічники та науковці в царині права. Головна мета семінару – навчити службовців використовувати нове законодавство у повсякденному житті, каже старший помічник військового прокурора центрального регіону України Ярослав Банчук.

«Корупція, звичайно, є й у військових формуваннях. Від корупційних правопорушень до бюджету не надходить 20 мільярдів гривень. Особливо ця сума тікає, коли проводять тендери. За рівнем корупціїї нас клали поряд із Гондурасом. Важко виявляти корупцію у військових секторах, тому що гриф секретності до сьогоднішнього дня був недоступний», – зазначає Ярослав Банчук.

Він вважає, що найкорумпованішим військовим формуванням має бути Харківський міський гарнізон, тому що там найбільше об’єктів. Однак результатів корупції поки що не виявлено – ведуться перевірки, каже він.
Нове антикорупційне законодавство потребує роз’яснення, навіть серед науковців є суперечки щодо окремих статей, але вже є результати роботи, зазначив прокурор київського гарнізону В’ячеслав Вітко.

«На сьогодні вже прокуратурою складено 3 протоколи стосовно посадових осіб, навіть 1 протокол уже розглянутий судом. Посадові особи міністерства оборони використовували службове становище: автотранспорт, підлеглих, за рахунок чого збагачувались», – розповідає В’ячеслав Вітко.

Поспілкуватися щодо антикорупційного законодавства та покуштувати військового обіду навідались і цивільні люди, наприклад, знайомий одного з учасників навчань, співак Іво Бобул.

Іво Бобул – українській співак, композитор, народний артист України. Народився у 1953 році. Автор українських шлягерів «Душі криниця», «Місячне колесо», «Якщо любиш, кохай», «На Україну повернусь», «Скрипалю», «Одна єдина» та багато інших. Став відомим серед молоді після саркастичної пісні гурта «Танок на Майдані Конго».

Про моральний аспект корупції розповідав архієпископ

Про моральний аспект у проблемі корупції розповідав прокурорам на цих навчаннях архієпископ Львівський и Галицький Августин.

«Лише тоді, коли суспільство повернеться до витоків моральності, до біблійного розуміння таких гріхів як корупція, тоді, мабуть, буде реальна можливість протистояти цьому злу, бо це не просто вчинки, це громадське явище. Я підготував доповідь, яка називається «Корупція – гріх перед Богом і ближнім», – розповідає архієпископ Августин.

Про недоліки нового антикорупційного законодавства говорити зарано

Військовослужбовці та науковці не хочуть поки що детально говорити про нове антикорупційне законодавство. Більшість просто відмовлялась від коментарів, деякі зазначали, що поки що не можна говорити про переваги або недоліки нововведень, треба детально все вивчити. Передчасні висновки можуть не сподобатись керівництву.

До нововведень в антикорупційному законодавстві йшли поступово: як тільки з’являлись нові потреби, з’являлись і зміни. Про недоліки нового законодавства ще говорити зарано, зазначав у коментарі Радіо Свобода доцент академії СБУ Анатолій Лук’яненко.

«Для того, щоб про це говорити, треба спочатку вивчити, намагатися застосувати це законодавство. Але я впевнений, що вже через деякий час зміни будуть», – стверджує Анатолій Лук’яненко.

За минулорічними даними, за індексом корупції Україна посідає 134 місце у світі. Найменш корумпованою країною визнана Данія, а найбільш корумпованими – Узбекистан та Туркменистан, які посіли 178 місце. Разом із тим, глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін заявив, що боротьба з корупцією залишається головним пріоритетом Віктора Януковича.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG