Доступність посилання

ТОП новини

«Газові справи»: прихильників Тимошенко розігнали, Діденка – звільнили


На Хрещатику «Беркут» зніс намети опозиції, Київ, 5 вересня 2011 року
На Хрещатику «Беркут» зніс намети опозиції, Київ, 5 вересня 2011 року

Київ – «Беркут» розігнав частину прихильників Тимошенко, які розгорнули нові намети з іншого боку вулиці від Печерського суду. Сьогодні суд заслухав першого свідка захисту у справі Юлії Тимошенко. Він доводив, що екс-прем’єр не писала жодних директив від імені уряду 19 січня 2009 року, в день укладання газових угод. Між тим, іншого фігуранта «газових справ», колишнього посадовця «Нафтогазу» Ігоря Діденка, цей же суд сьогодні визнав винним, засудив до умовного терміну і звільнив з-під варти.

Сьогодні Печерський суд Києва, який звинувачує Юлію Тимошенко в порушенні закону під час підписання газових угод із Росією, викликав першого свідка її захисту: колишнього керівника апарату Кабміну Михайла Лівінського. Його допит супроводжувався численними порушеннями, заявив під час перерви в засіданні адвокат Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк.

Захисникам Тимошенко не дають говорити
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Із великими труднощами ми переконали суд вислухати цього свідка. Це єдиний із 25 свідків захисту, якого суд погодився допитати. Це був би повний маразм, якби він відмовився вислухати того, кого допитала прокуратура, і чиї покази долучила до справи», – розповів адвокат.

Домовитися про газ із Росією заважали… Ющенко і «Росукренерго» – свідок

Михайло Лівінський у деталях згадав початок 2009 року, період так званої газової війни з Росією та подальшого укладання газових угод.

За його словами, спершу російський «Газпром» був згоден продавати газ по 250 доларів за 1000 кубометрів, але у день підписання угоди голову «Нафтогазу» Олега Дубину з Києва відкликав президент Віктор Ющенко.

В результаті російська сторона стала пропонувати дедалі більшу ціну на блакитне паливо – аж до 470 доларів. І припинила газопостачання України та подачу газу в Європу, чим викликала обурення країн ЄС. У тій ситуації, коли Росія ї Європа тиснули на Україну, домовленість про ціну 235 доларів була величезним досягненням, заявив свідок.

Михайло Лівінський пригадав, що Юлія Тимошенко напередодні підписання угоди лише брала участь у нарадах та перемовинах і не готувала жодних незаконних документів від імені всього уряду, не тиснула на керівництво «Нафтогазу», в чому її звинувачує суд.

«Це була звірка: чи все погоджено щодо майбутніх угод. Юлія Тимошенко цікавилася, чи все гаразд із російської сторони та в своїх – Олега Дубини та Юрія Продана; росіяни те ж саме питали в нас. Тоді відбулося підписання угод…», – сказав Лівінський.

Коли мова зайшла про те, що «Росукренерго», за словами свідка, перешкоджало укладанню угод, суддя Родіон Кірєєв зупиняв свідка і не давав захистові задавати йому питання.

Розгляд справи Тимошенко продовжився до пізнього вечора. Зрештою, екс-прем’єр заявила, що тривалі засідання та тримання в СІЗО є тортурами щодо неї. Й попросила звільнити її з-під варти бодай на два дні для спілкування з адвокатами. Суддя Родіон Кірєєв вкотре відмовив підсудній. І оголосив перерву у засіданні до ранку вівторка.

Діденка звільнили, бо він не є загрозою для режиму – політолог

Цього ж дня Печерський районний суд завершив розгляд оголосив вирок фігуранту іншої газової справи – колишньому першому заступникові голови НАК «Нафтогаз України» Ігорю Діденку. Його звинувачували у тому, що він нібито незаконно розмитнював газ, на який претендувало «Росукренерго». Суддя Ольга Царевич засудила Ігоря Діденка до 3 років позбавлення волі умовно – і звільнила просто в залі суду.

«Призначено умовне покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням, терміном на три роки, міру запобіжного заходу Діденкові змінити з утримання під вартою на підписку про невиїзд, звільнивши останнього в залі суду», – оголосила суддя.

Андрій Діденко, виходячи з суду, від коментарів відмовився. Лише кинув, ідучи, що вже все сказав у січні 2008 у своєму інтерв’ю щодо спірного газу року, яке він дав «Українській правді».

Діденка звільнили, бо він не є ворожою до чинної влади політичною фігурою, а окрім того – він дав цінні покази слідству у справі Тимошенко, вважає політолог Олександр Палій. На його думку, є імовірність, що подібний м’який вирок отримає і сама Юлія Тимошенко.

«Спочатку дійсно був високий рівень готовності ув’язнити Тимошенко. Нині ситуація звільнилася, не виключено – що через реакцію світової спільноти. Україні дорікають щодо якості її судочинства – і це є порушенням суверенності держави та її правосуддя. З іншого боку – сама нинішня влада доклала максимум зусиль до того, що український суд далекий від правосуддя», – вважає політолог.

Намети «Батьківщини» знесли як незаконні?

«Беркут» побив прихильників Тимошенко і зніс намети
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Надвечір, коли суд ще розглядав справу Тимошенко, на протилежному від нього боці вулиці Хрещатик міліція знесла десяток наметів, які встановили прихильники «Батьківщини». Активістів та кількох депутатів, які їх ставили – побили, вісьмох чоловік – затримали і вивезли в автозаках, розповідає потерпілий, народний депутат від БЮТ Василь Деревляний.

«Потопталися по наметах, по людях, незважаючи на старших людей та жінок, на депутатів та їхні посвідчення. І в такий злочинний спосіб знесли все це».

На іншому боці вулиці. Під стінами суду, намети противників чинної влади продовжують стояти. Акція протесту біля них – триває.

Зі свого боку, прес-служба київської міліції повідомила:

«Виконуючи вимоги чинного законодавства, співробітники міліції припинили протиправні дії вказаної групи громадян. При цьому 7 осіб, які вчинили злісну непокору, були затримані. Вони доставлені в Шевченківське районне управління міліції, щодо них складені адміністративні протоколи, які будуть направлені до суду», – заявили у прес-службі міліції столиці.

Натомість у партії «Батьківщина» говорять про вісьмох затриманих, серед яких – депутат обласної ради та помічники народних депутатів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG