Доступність посилання

ТОП новини

Чи демократизує Україну угода про асоціацію з ЄС?


Страсбург – Група консерваторів та реформістів Європарламенту вважає, що угоду про асоціацію з Україною слід підписати без зволікань, бо вона закріпить зв’язок українців із Європейським Союзом. До того ж, як стверджує представник комітету з закордонних справ Європейського парламенту Ришард Леґутко, ця угода стане інструментом впливу ЄС на реформування України. Тим часом деякі європейські експерти переконані, що без відображення у цій угоді чіткої перспективи членства України в ЄС докорінних реформ в українському суспільстві це підписання не гарантуватиме.

Діалог із Україною щодо угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі майже завершений. На думку представників групи Європейських консерваторів та реформістів у Європарламенті, ця асоціація двох сторін допоможе Україні сміливіше втілювати її політику євроінтеграції.

Віце-президент цієї політичної групи та представник парламентського комітету з зовнішньої політики, поляк Ришард Леґутко переконує колег із інших євроінституцій, що зволікати з підписанням угоди не можна навіть при тому, що деякі останні події в Україні, зокрема, справа Юлії Тимошенко, негативно вплинули на імідж держави та непокоять багатьох представників Європейського Союзу.

Коментуючи цю заяву в інтерв’ю Радіо Свобода, аналітик із брюссельського Центру європейської політики Аманда Поль зауважує, що вплив на відносини Україна – ЄС судового процесу над колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко залежатиме від того, чим ця справа закінчиться.

«Очевидно, що процес над Юлією Тимошенко непокоїть ЄС, але він не вплине на завершення роботи над угодами про вільну торгівлю та асоціацію, – каже експерт. – Багато європейців виступають за підписання цих угод. Можливо, що справа Тимошенко відіграє роль пізніше, у процесі їхньої ратифікації. Але і тоді все залежатиме від того, чим цей судовий розгляд завершиться, а цього ми ще не знаємо».

Угода про асоціацію – це інструмент впливу на Київ?

Тим часом щойно оприлюднили проект рекомендацій щодо європейсько-українських угод, підготовлений групою Європейських консерваторів та реформістів у Європарламенті. Депутати закликають Раду ЄС, Єврокомісію та Європейську службу зовнішньої дії допомогти Україні фінансово й технічно протягом втілення всіх вимог, передбачених угодами.

З іншого боку, парламентарі рекомендують встановити моніторинг цього процесу та якомога ширше залучити до реформування українських громадян та неурядові структури й організації.

Євродепутат Ришард Леґутко до того ж переконаний, що підписання цих європейсько-українських угод надасть Євросоюзові інструмент впливу, зокрема, на демократичні перетворення в Україні.

Чи будуть реформи в Україні без європерспективи для неї?

Але брюссельський експерт Аманда Поль із цим не погоджується.

«Так, це наблизить ЄС та Україну, але, врешті-решт, ці угоди не надають Україні перспективи стати членом ЄС, а вона прагне саме цього, – пояснює аналітик Центру європейської політики. – Тому, звичайно, ця асоціація допоможе підтримувати деякі сторони процесу реформ в Україні. Але вона не гарантуватиме тих змін, які ми бачили у тих країнах цього регіону, яким пообіцяли чітку перспективу членства. Із Україною це буде довгий і тернистий процес».

Однак депутати Європарламенту, зокрема, Леґутко, висловлюють надію, що угода про асоціацію України та ЄС «стане чітким сигналом для Києва та забезпечить припинення розвитку негативних тенденцій, що спостерігаються в Україні у ці дні».

Із переконанням, що угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі слід підписати на грудневому саміті Україна – ЄС, та щоб розвіяти сумніви тих парламентарів, які виступають за відкладення підписання цих угод, у вівторок до Страсбурга прибув голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов. Він зустрівся з представниками Групи соціалістів та демократів для бесіди на тему майбутнього українсько-європейських відносин та внутрішньополітичної ситуації в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG