Доступність посилання

ТОП новини

Перший бізнес-форум «Східного партнерства» – крок до євроінтеграції України


Київ – У середу в Києві уряд Польщі представив програму Першого бізнес-форуму «Східного партнерства», який запланований на 30 вересня. Власне, йдеться про першу в історії програми Євросоюзу «Східне партнерство» зустріч підприємців та бізнесменів із урядовцями та очільниками Євросоюзу і вироблення спільних підходів до підтримки приватних ініціатив та розвитку підприємництва в ЄС і на сході від Євросоюзу за умов кризи. Для України цей форум – «перевірка дією» її готовності до підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, наголосив посол Польщі в Україні Хенрик Літвін.

Перший бізнес-форум «Східного партнерства» збере понад двісті представників бізнес-структур із держав ЄС та країн-учасниць програми Євросоюзу «Східне партнерство». Україну на Форумі мають представити віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв та президент Української союзу промисловців та підприємців (УСПП) Анатолій Кінах.

Заступник керівника УСПП Олександра Блавдзевич повідомила Радіо Свобода, що український бізнес представить інвестиційні можливості окремих галузей економіки та потенціал різних регіонів країни.

«Прохання польської сторони – представити успішний досвід українського досвіду, з залученням європейських технологій або європейських інвестицій. Тобто навести приклади, які могли би надихнути присутніх учасників саміту на те, щоб активізувати співпрацю з Україною», – каже вона.

За словами керівника бізнес-форуму, одного з чільників Польської конфедерації приватних підприємців «Левіатан» Яцека Адамського, Форум зможе повернути інтерес європейських інвесторів до України та інших держав «Східного партнерства».

«Економічний елемент «Східного партнерства» надзвичайно важливий. Адже головне завдання форуму – налагодити контакти між європейськими та українськими бізнесменами для здійснення спільних проектів і ділових ініціатив. Ми також маємо ухвалити рекомендації та пропозиції європейського бізнесу єврочиновникам для подолання кризових явищ, поліпшення ділового та інвестиційного клімату і в ЄС, і у країнах «Східного партнерства». Не менш важливо і просто поглибити співпрацю між європейським Заходом і Сходом», – каже керівник Форуму.

Бізнес-форум як старт серйозних відносин України з ЄС

Посол Польщі Хенрик Літвін зазначає, що участь українських урядовців та підприємців у Першому бізнес-форумі – це підтвердження серйозності намірів Києва якнайшвидше подолати наявні розбіжності з Брюсселем і підписати угоду про створення зони вільної торгівлі «Україна – ЄС».

А голова Представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра назвав бізнес-форум у Польщі «стартовим майданчиком», із якого український бізнес та керівні структури вивчатимуть європейські практики ведення бізнесу.

«Ми плануємо завершити переговори з Україною щодо угоди про асоціацію її з Євросоюзом. Україна має готуватися до входження в європейський ринок, і у цьому зв’язку вельми важливо перевірити готовність України до співпраці з європейськими діловими партнерами за європейськими регуляторними засадами», – каже голова Представництва ЄС.

Учасники презентації наголосили і на тому, що Україні треба подолати серйозні внутрішні проблеми, щоб на рівних співпрацювати з європейськими партнерами: вона має перебудувати систему відносин між владою та приватним бізнесом, по-справжньому боротися з корупцією і позбутися політики преференцій для «свого» бізнесу з боку політиків та чиновників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG