Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Нідерландів пропонує заборонити чадру


Як мовиться в заяві Міністерства внутрішніх справ після засідання уряду, пропонований законопроект має заборонити закривати обличчя, зокрема, в громадських приміщеннях, закладах освіти, лікарнях чи в громадському транспорті.

Уряд заявляє, що вбрання, яке закриває обличчя, суперечить нідерландській культурі і способові життя, а також порушує принцип рівності статей, бо таке вбрання носять тільки жінки.

За порушення заборони пропонується карати штрафом, сума якого наразі не оголошена.

Ця пропозиція є однією з домовленостей нинішнього уряду меншості з крайньою правою Партією за свободу відомого антиімміграційного й антимусульманського діяча Геерта Вілдерса, яка не входить до владної коаліції, але надає їй у парламенті необхідну підтримку.

Крім того, на виконання ще однієї домовленості прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте оголосив у п’ятницю про пропозицію запровадити суворіші правила надання громадянства: прохачі нідерландського громадянства повинні були б довести, що протягом трьох років мали достатні кошти на існування і не використовували державну чи соціальну допомогу.

Пропозиції ще має розглянути Державна рада, орган, який здійснює юридичну перевірку законопроектів, перш ніж вони потрапить на голосування до парламенту. В разі схвалення Нідерланди запровадять заборону закривати обличчя в громадських місцях слідом за Францією і Бельгією.

При цьому уряд Нідерландів у своєму повідомленні говорив про жіноче вбрання, яке закриває обличчя, вочевидь маючи на увазі мусульманський одяг, відомий переважно як бурка (обличчя вкрите дрібною сіткою) чи нікаб (відкритою лишається тільки вузька щілина для очей); українська мова переважно використовує слова «чадра» чи «паранджа».

А у Франції й Бельгії заборонене будь-яке закривання обличчя, в тому числі й, наприклад, маскою чи мотоциклетним шоломом.
XS
SM
MD
LG