Доступність посилання

ТОП новини

Виступ Януковича у Нью-Йорку майже збігатиметься з протестами українців Америки


Нью-Йорк – До Сполучених Штатів із короткочасним робочим візитом прибув Президент України Віктор Янукович. Мета поїздки – участь у загальних дебатах у Нью-Йорку, де у штаб-квартирі ООН відкривається 66-а сесія Генеральної асамблеї. У програмі перебування Януковича, крім промови на пленарному засіданні світового форуму, участь у спеціалізованих обговореннях проблем профілактики й боротьби з інфекційними захворюваннями та з питань ядерної безпеки.

За традицією, сесія Генеральної асамблеї збирає лідерів якщо не всіх, то принаймні переважної більшості 193 країн-членів ООН, а в кулуарах, теж за традицією, відбуваються двосторонні неформальні зустрічі й переговори. Зокрема, українські дипломати сподіваються на зустріч Віктора Януковича з лідером США Бараком Обамою.

Маршалл Ґолдман, професор Гарвардського університету, відомий спеціаліст із економіки країн колишнього Радянського Союзу, відносини між двома державами оцінює дуже високо.

«Я б оцінив ці відносини як позитивні, дуже добрі. Як виглядає, ми залишили позаду минулі розбіжності, усвідомлюючи, що обидві держави стоять перед схожими проблемами і бачать переваги співробітництва. Тому я вважаю, що відносини вельми добрі. Я б навіть сказав, що від часів Другої світової війни відносини ніколи не були настільки позитивними», – сказав Ґолдман в інтерв’ю Радіо Свобода.

На запитання, чому Вашингтон, на відміну від Європейського Союзу, досить стримано реагує на судовий процес і ув’язнення Юлії Тимошенко, професор Ґолдман сказав, що нині, з огляду на економічну кризу, справи країн колишнього СРСР назагал відійшли на другий план інтересів Сполучених Штатів.

Протести американських українців

Однак справи України, як виглядає, залишаються на першому плані інтересів американських українців, які запланували акцію протесту з нагоди візиту Януковича.

Виступ Президента України на форумі Генеральної асамблеї ООН, за розкладом, має відбутися орієнтовно о 3.30 дня 21 вересня, а на годину-півтори пізніше заплановано проведення української демонстрації.

Акція протесту організована за ініціативою Українського конгресового комітету Америки. Цей комітет також оприлюднить відкритий лист до Януковича.

Перефразовуючи американське прислів’я, надто мало любові втрачено там, де її від самого початку майже не було, між нинішнім Президентом і українцями Америки. Демонстранти підуть від Української місії при ООН до Українського консульства, протестуючи проти, як вони вважають, згортання демократії в Україні.

Обидва дипломатичні представництва України розташовані за кілька кварталів від хмарочосу ООН, оточеного у ці дні поліцейськими кордонами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG