Доступність посилання

ТОП новини

Консульства Польщі в Україні готуються до Євро-2012


Київ – Доки президент УЄФА Мішель Платіні перевіряв готовність українських міст до матчів Євро-2012, консульства Польщі визначали свою готовність до європейської футбольної першості. Якщо говорити точніше, ідеться про здатність Польщі видати максимально велику кількість віз у мінімальний термін під час футбольної першості Європи.

Польща не зможе скасувати дію Візового кодексу ЄС, або ж тимчасово перейти на безвізовий режим із Україною на час Євро-2012. Про це заявив генеральний консул Польщі у Києві Рафал Вольский на зустрічі з українськими і польськими журналістами 28 вересня. Натомість, він пообіцяв налагодити роботу нових візових пунктів до початку футбольного чемпіонату.

«Нові пункти не дублюватимуть роботу консульств, перші пункти будуть відкриті в Івано-Франківську, Донецьку, Дніпропетровську. Для допомоги консульству у Львові (яке має велику кількість клієнтів, до кількох тисяч щодня) теж буде, четвертий пункт. Важливо, що відкриття цих пунктів нічого не змінює з того, що пов’язане з доступом до консульських установ Польщі», – заявив Вольский.

Тим часом, на початку місяця Консульський департамент МЗС України повідомив про підготовку українських та польських прикордонників до спільної роботи. Офіційна Варшава підтвердила інформацію українських колег: ідеться про спільну перевірку документів тих, хто перетинає державний кордон між Україною та Польщею.

Польща: національне законодавство у консульських питаннях

Із 1 вересня цього року Польща вже використовує особливості свого національного законодавства, які дозволили максимально зменшити кількість документів, що їх пересічний українець подає до консульської установи цієї держави. Керівник апарату Консульства Польщі Ґжеґож Стиковський на прохання журналістів перерахував, які саме документи потрібні українцям для отримання шенгенських віз у консульствах Польщі.

«Це візова анкета, яку треба заповнити через електронну систему Консульства E-Consulate. Одна фотографія, закордонний паспорт, ксерокопія внутрішнього паспорту – нас цікавить, чи людина має на руках ще один закордонний паспорт. Потрібне страхування та документ, який підтверджує мету перебування у Польщі, тобто запрошення – від ділового партнера чи організації», – поінформував Ґжеґож Стиковський.

Він також відзначив, що офіційна Варшава запропонує українській стороні пакет нових пропозицій щодо розвитку прикордонного руху та співпраці у зоні малого прикордонного руху.

Польща доброзичлива до українських подавачів на візи

За даними, які нещодавно оприлюднили експерти – учасники громадського моніторингу консульських установ країн Шенгенської зони, Польща – одна з держав, які можна вважати не забюрократизованими, дружніми до подачі документів на отримання віз.

«Згідно з моїм досвідом, польські вимоги – достатньо лояльні по відношенню до громадян України. Тобто, Польща йде на все, щоб у межах шенгенської угоди зробити досвід для українця з перетину українсько-польського кордону максимально позитивним», – зауважив у розмові з Радіо Свобода київський політолог Олександр Палій.

У Києві та Варшаві висловлюють надію, що на саміті «Східного партнерства», який у четвер розпочнеться у Польщі, буде обговорено лібералізацію візового режиму між Україною та ЄС. А консульську співпрацю між Україною та Польщею під час Євро-2012 можна вважати практичним кроком до скасування віз для українців у перспективі, вважають працівники консульств Польщі в українських містах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG