Доступність посилання

ТОП новини

На українські ГЕС дають понад півмільярда доларів кредитів


Лондон – Низка міжнародних фінансових установ оголосили про виділення кредитів на осучаснення найбільших українських гідроелектростанцій. Проект, загальна сума якого сягатиме 600 мільйонів доларів, кредитуватимуть Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк та уряд Великої Британії.

В Україні гідроелектростанції забезпечують близько 8 відсотків електрогенеруючих потужностей, але новіше обладнання могло б сприяти кращому використанню гідроресурсів.

Київський речник ЄБРР Антон Усов наголошує, що модернізація шести ГЕС Дніпровського каскаду буде найбільшим на сьогоднішній день проектом відновлюваної енергетики в Україні.

Директор ЄБРР від України у лондонській штаб-квартирі Артем Шевельов не стримує ентузіазму і називає проект «дуже значною подією для української енергетики».

Чиста і модна

Фахівці стверджують, що нове устаткування для дніпровських ГЕС подовжить експлуатацію гідроагрегатів на 30 років. Комп’ютерні системи управління допоможуть знизити операційні витрати, покращити використання води і підвищити безпеку станцій та гребель.

За словами Артема Шевельова, виробництво електричного струму без спалювання вуглеводнів та без викидів вуглекислого газу – це для теперішніх настроїв у Європі майже ідеально.

«Атомна енергетика останнім часом не у фаворі практично в усіх державах світу, незважаючи на те, що ЄБРР завжди підтримував найвищі стандарти ядерної безпеки в Україні. Якщо йдеться про фінансування нових потужностей, то перевага надаватиметься відновлюваним джерелам енергії або модернізації існуючих потужностей теплогенерації», – сказав Шевельов Радіо Свобода.

Час від часу в Україні з’являлися повідомлення про негативні наслідки так званих дніпровських морів для довкілля, а також твердження про низьку ефективність гідроелектростанцій з огляду на витрати, пов’язані з їх роботою.

Речник банку в Києві Антон Усов сказав Радіо Свобода, що ЄБРР вивчав можливі наслідки проекту для довкілля і навіть проводив опитування місцевих мешканців у районах довкола станцій.

ЄБРР надає свій кредит під державні гарантії України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG