Доступність посилання

ТОП новини

Обама: знищення Авлакі – удар по «Аль-Каїді»


Президент США Барак Обама заявив, що ліквідація раніше в п’ятницю в Ємені Анвара аль-Авлакі, якого вважали за носія найбільшої загрози безпеці Сполучених Штатів, є визначним моментом у боротьбі з терористичною мережею «Аль-Каїда» та її союзниками і «серйозним ударом» по найактивнішому підрозділу цієї мережі – «Аль-Каїді» на Аравійському півострові», – яке очолював убитий.

«Це ще одне свідчення, що «Аль-Каїда» та її підрозділи не почуватимуться безпечно ніде у світі», – сказав Барак Обама на церемонії відходу з посади голови Об’єднаного комітету начальників штабів США адмірала Майкла Маллена, який у п’ятницю закінчує другий термін на посаді і йде в відставку.

Раніше цього дня міністерство оборони Ємену повідомило, що Анвар аль-Авлакі, народжений у США радикальний ісламістський проповідник єменського походження, був убитий у Ємені разом із кількома спільниками.

У США неназвані урядовці заявили, що Анвара аль-Авлакі ліквідували повітряним ударом із американського безпілотного літака і що разом із ним також був убитий його чільний помічник Самір Хан, теж громадянин США, який був редактором інтернет-видання Авлакі.

Анвар аль-Авлакі проповідував радикальні ісламістські погляди в мечетях у США, перш ніж перебратися до Ємену 2004 року і стати провідним діячем «Аль-Каїди» на Аравійському півострові», одного з найактивніших підрозділів терористичної мережі.

Вважають, що саме він, серед іншого, налаштував нігерійця Умара Фарука Абдул-Муталлаба вчинити спробу підірвати пасажирський літак у США 25 грудня 2009 року, яка виявилася невдалою.

Також повідомляють, що він свого часу активно спілкувався з майором армії США Нідалом Маліком Гассаном, який 5 листопада 2009 року вчинив стрілянину на своїй військовій базі Форт-Гуд у штаті Техас, убивши 13 людей.
XS
SM
MD
LG