Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відкрили виставку художника Франчука, присвячену Голодомору


Експонати виставки
Експонати виставки

Київ – У «Меморіалі пам’яті жертв голодоморів в Україні» відкрили виставку художника Валерія Франчука. На відкриття у Києві прийшли політики, митці та іноземні гості. Подивитись на роботи заслуженого художника України прийшов і колишній Президент Віктор Ющенко.

До циклу Валерія Франчука «Розгойдані дзвони пам’яті» увійшла понад сотня творів, над якими художник працював понад 10 років, серед них картини та мініатюрні скульптури з дерева. Митець зобразив жертв Голодомору і своє бачення трагедії, яка забрала життя мільйонів українців у 1930-х роках.

5 жовтня – визначна дата для автора виставки, адже це День народження його матері, якій сьогодні виповнилось 93 роки. Саме з її спогадів Валерій Франчук писав про Голодомор.

«Спогади моєї мами, які вона мені розповідала ще в далекому дитинстві, увійшли в моє серце. Я відчув, що це той вантаж, який дав мені Господь Бог, щоб я, як художник, не маявся по землі, а робив щось серйозне. Це робота, яка вимагала масу здоров’я і сили», – розповів Валерій Франчук.

Віктор Ющенко та Валерій Франчук
Віктор Ющенко та Валерій Франчук
На відкриття виставки прийшли політики, діячі мистецтва та представники іноземних посольств. Навідався й колишній Президент України Віктор Ющенко.

«Стежка до музею є українським митцям, які через свою сучасну творчість глибше й глибше розказують про злочин комуністичного режиму Сталіна проти нашої нації. Я думаю, що це додає багатьом людям, мільйонам, те розуміння, яке потрібне для чіткого національного самовизначення», – зазначив Віктор Ющенко.

Тема голодоморів незручна і в Євросоюзі

Аташе з питань культури в литовському посольстві Дайва Добшена приїхала до України два тижні тому. Це перший захід, присвяченій українській історії, який вона відвідала.

«На мене справляє враження те, що це вівтар, до котрого кожен може прийти, навіть гість з іншої країни, і поставити свічку. Ця тема і в Європі підіймається, адже нацизм усі знають, а те, що робили інші тоталітарні режими – ні. Такі теми незручні і в Євросоюзі», – каже Дайва Добшена.

Для гостей виступали поети та бандуристи з творами, присвяченими Україні та темі Голодомору.

Скульптура із дерева
Скульптура із дерева
Валерій Франчук народився у 1950 році в Хмельницькій області. Він – заслужений художник України та лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка.

Усі роботи про Голодомор митець вирішив подарувати українському народу, єдина умова – щоб твори постійно демонструвались, а не лежали без діла, зазначає Валерій Франчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG