Доступність посилання

ТОП новини

Путінський союз


Вражає, що інтеграційні ініціативи Володимира Путіна, висловлені в опублікованій цього тижня статті в «Известиях» і у виступі на форумі «Росія кличе!», набагато активніше обговорюються в сусідніх країнах, ніж у самій Росії.

Ідея Путіна створити Євразійський союз пройшла майже непоміченою у Москві, зате в Києві чи в Мінську на неї реагували з куди більшою увагою. І це зрозуміло. Для Білорусі ідея Путіна – це чергове нагадування, що Росія не збирається зупинятися на досягнутому і хотіла б створити якесь «надгосударство», в якому країнам-членам Митного союзу була б відведена роль щасливих молодших братів.

Звичайно, це вже великий прогрес порівняно зі знаменитою пропозицією Путіна, щоб Білорусь вступала в Росію областями; але все одно така доля навряд чи тішить представників білоруської політичної еліти і особисто президента Олександра Лукашенка.

Для України це ще один доказ того, що Путін не сприймає саму ідею її європейської інтеграції. А для Росії? А для Росії нічого. У країни достатньо своїх проблем. Тут живуть відчуттям безвиході, що настала після путінсько-медведєвської рокіровки на з'їзді «Єдиної Росії» і передчуттям економічної кризи, згубної для корумпованої країни з марґіналізованою владою і пасивним суспільством. У такій країні не до авантюрних об'єднань. Саме тому цю статтю Путіна в «Известиях» практично не коментували ні провідні російські політики, ні експерти.

І коли Путін виступив на інвестиційному форумі «Росія кличе!», місцеві ЗМІ в його промові виділили, перш за все, відповідь на питання про Кудрінa. Ось що хвилює росіян: залишиться Кудрін в команді чи ні. А довгі розмірковування Путіна про те, який неефективний Європейський Союз із його безліччю перекладачів і як виграла б Українa, приєднавшись до Митного союзу, помітили тільки українські ЗМІ – але ніяк не російські. Це показово: з виступу Путіна в Москві та Києві обрали абсолютно різні цитати!

Тоді навіщо Володимир Путін все це говорить? А тому що він (і його найближче оточення) живе у своєму світі, а вся решта Росії – у своєму. Оточення звично ліпить з Путіна «збирача земель» і пише йому інтеграційні статті. А образ не ліпиться саме тому, що за вікном не 2004 рік, і в умовах зниження нафтових цін від майбутнього президента чекають не утопічних роздумів, а реальних пропозицій із подолання кризових очікувань.

Фраза про Кудрінa зацікавила присутніх на форумі бізнесменів і журналістів саме тому, що вигнаний із уряду міністр фінансів вважався одним із небагатьох реалістів у владі, і тому його збереження в команді – просто надія на розсудливість. І це – реальність. А Євразійський союз або 9 мільярдів, які могла б виграти Українa, приєднавшись до Митного союзу, – слова, які мало кого хвилюють в Росії.

Не дивно, що в цій країні інтеграційні слова Путіна вважають розрахованими на зовнішню аудиторію, а в Українi чи Білорусі – спрямованими на внутрішнього споживача. А насправді вони не потрібні нікому...

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG