Доступність посилання

ТОП новини

До кого сьогодні звертаються герої матеріалів Анни Політковської?


Москва – У п’ятницю минуло рівно п’ять років від дня загибелі Анни Політковської. Сьомого жовтня 2006 року кореспондентку «Нової газети» застрелили в під’їзді її будинку в Москві. У Росії відбулися акції пам’яті відомої журналістки, яка багато уваги приділяла конфлікту в Чечні.

На під’їзді будинку, де жила Анна Політковська і де п’ять років тому була вбита, її фотографії, плакати, свіжий номер «Нової газети». На землі квіти. У п’ятницю сюди приходили й ті, хто знав Політковську, і ті, хто ніколи не був особисто знайомий із нею, але вважає своїм обов’язком вшанувати пам’ять журналістки «Нової газети».

Увечері до будинку №8 на вулиці Лєсной прийшли лідер партії «Яблуко» Сергій Мітрохін та правозахисники Світлана Ганнушкіна і Олег Орлов. В інтерв’ю Радіо Свобода Сергій Мітрохін сказав, що Ганна Політковська зробила величезний внесок у майбутнє країни.

«Вона стояла на передовій боротьби з усім злом, яке творилося у нашій країні, і в тому числі творилося за участю нашої держави», – зазначив Мітрохін.

На кого вони сподіваються?

Оглядач журналу The New Times Зоя Свєтова нещодавно побувала в Чечні, де зустрілася з героями статей Анни Політковської. Свєтову вразили не тільки самі історії цих людей, а й те, що зараз, після загибелі Політковської, за допомогою вони звертаються до голови Чечні Кадирова.

«Мене вразило, що більшість із них говорили про те, що після загибелі Політковської вони залишилися без близького друга і без головного помічника у своєму житті, – зазначає Зоя Свєтова. – Політковська допомагала їм подавати до Страсбурзького суду скарги. Хтось із них досі не отримав компенсації за зруйновані будинки і вони мені говорили про те, що якби Політковська була жива, то вона б домоглася, щоб їм ці відшкодування видав уряд Кадирова. На кого вони зараз сподіваються? Найжахливіше, з мого погляду, що ці люди сподіваються на Кадирова. Вони йому пишуть».

Серед тих, хто сьогодні продовжує допомагати людям у Чечні, першою називають голову комітету «Громадянське сприяння» Світлану Ганнушкіну. Але сама правозахисниця зізнається, що Політковську в боротьбі за права постраждалих не замінить ніхто.

«Звичайно, Ані дуже не вистачає, не вистачає її здатності розворушити, змусити відповідати, торкнутися таких струн, щоб представники влади отримували імпульс дискутувати», – зауважила Ганнушкіна.

Звинувачення ймовірному вбивці Анни Політковської мають пред’явити найближчим часом. Однак правозахисники сумніваються, що будуть названі замовники цього злочину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG