Доступність посилання

ТОП новини

Вирок Тимошенко – аргумент для «Газпрому»?


Підписання контракту між «Газпромом» і «Нафтогазом» на постачання газу в Європу, 19 січня 2009 року
Підписання контракту між «Газпромом» і «Нафтогазом» на постачання газу в Європу, 19 січня 2009 року

Київ – Чи стане вирок Юлії Тимошенко новим аргументом української сторони на переговорах із Росією з метою переглянути чинну газову угоду? Прем’єр-міністр Микола Азаров заявляє, що не пов’язує необхідність перегляду газових контрактів, на якій наполягає Україна, зі справою Юлії Тимошенко. Експерти також мають сумнів, що вирок Тимошенко посилить переговорні позиції Києва. Адже російська сторона не вважає, що вирок екс-прем’єрові може бути приводом для перегляду газової угоди.

Оскільки чинна газова угода була укладена з порушенням українського законодавства, то вона має бути переглянута. На думку експертів, такий аргумент може з’явитися в української сторони на переговорах із Росією після того, як Юлія Тимошенко отримала сім років ув’язнення за перевищення службових повноважень під час укладення газових угод 2009 року.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Маруніч вважає жорсткий вирок Юлії Тимошенко ознакою відсутності прогресу на газових переговорах.

«Останні події довкола суду і вже вироку Тимошенко доводять, що в якості певного важеля впливу на «Газпром» і уряд Російської Федерації українська сторона намагається використати цю справу, – каже він. – Інше питання в тому, наскільки це доречно і ефективно?»

Вирок екс-прем’єрові не може істотно вплинути на ситуацію на переговорах, вважає Дмитро Маруніч.

Від вироку виграють посередники, а не переговорники

Схожої думки дотримується і експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут. Він вважає, що насправді вигідним вирок екс-прем’єрові може бути для посередників, яких Юлія Тимошенко свого часу витиснула з енергетичного ринку.

«От, для команди бенефеціарів, безумовно, це позитивний результат. Вони можуть почувати себе більш безкарно і проявляти апетит до активів компанії «Нафтогаз», – каже Олександр Нарбут.

Радник посольства Росії в Україні Олексій Урін стверджує, що жодного впливу вирок українському екс-прем’єрові на дію газових контрактів не має.

«Рішення у справі Тимошенко – це внутрішня справа України, – зазначає він. – Обговорювали на суді процедури ухвалення рішень, а чинні контракти між «Нафтогазом» і «Газпромом» жодного відношення до процедурних питань не мають. Це міжнародна угода. Контракт підписували голови компаній, а Юлія Володимирівна була Прем’єр-міністром і контракт не підписувала».

У Москві не обіцяють швидкого результату

Депутат-регіонал Інна Богословська, яка очолювала парламентську комісію з розслідування обставин підписання газової угоди, вважає, що вирок у справі Тимошенко буде аргументом не так на переговорах у Москві, як під час можливого розгляду справи у міжнародному арбітражі.

«Оскільки є визнання кримінальних дій у діях Прем’єр-міністра, то це є однією з підстав для зміни цього контракту і для звернення в Стокгольмський арбітраж. Але це не виключна підстава, бо є багато підстав у самому контракті», – зазначає вона.

Натомість опитані Радіо Свобода українські та закордонні експерти схиляються до думки, що обвинувальний вирок Юлії Тимошенко не стане аргументом і для Стокгольмського арбітражу, де Україна погрожувала оскаржити чинну угоду в разі відсутності поступу на переговорах.

Перший секретар посольства Німеччини в Україні Таня Байєр стверджує, що підставою для перегляду контракту в міжнародному суді судового перегляду міг би стати пункт угоди про те, що сторони можуть переглянути ціну, якщо вона не відповідає ринковій. Утім, в угоді не міститься чіткого визначення, яка ж ціна є ринковою, наголошує дипломат.

Раніше високопосадові джерела на Банковій на умовах анонімності повідомили, що в разі, якщо газові домовленості не будуть переглянуті до середини жовтня, то Україна вдасться до різких кроків. Між тим, у Москві перших результатів газових переговорів з Україною чекають не раніше листопада. Як заявив голова «Газпрому» Олексій Міллер, «переговори йдуть у позитивному ключі, але невирішених питань залишається ще багато».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG