Доступність посилання

ТОП новини

Без декриміналізації «статті Тимошенко» Європа Януковича не прийме


Київ – Фракція «БЮТ-Батьківщина» вимагає від Верховної Ради вже завтра розглянути у другому читанні законопроект щодо декриміналізації статей Кримінального кодексу України, за якими судять представників опозиції: екс-прем’єр-міністра Юлію Тимошенко і колишнього главу МВС Юрія Луценка. Натомість у Партії регіонів заявляють, що остаточного рішення щодо такого законопроекту її фракцією ще не ухвалено. А в Брюсселі зазначають, що очікують рішучих дій з цього приводу від української влади.

На засіданні Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів керівник фракції «БЮТ-Батьківщина» Іван Кириленко закликав уже завтра розглянути законопроект про декриміналізацію статей Кримінального кодексу, за якими судять керівників опозиції.

«Ми пропонуємо невідкладно розглянути в другому читанні президентський законопроект. Завтра зранку можна проголосувати постанову про прискорений розгляд і завтра після обіду розглянути законопроект у цілому», – вважає Кириленко.

Кириленко наголосив, що в разі ухвалення і підписання відповідного закону Президент України Віктор Янукович під час поїздки до Брюсселя зміг би сказати європейським політикам, що питання про переслідування опозиції зняте.

Позицію фракції «БЮТ-Батьківщина» підтримав лідер фракції НУ-НС Микола Мартиненко, зауваживши, що розгляд цього законопроекту є вкрай важливим і невідкладним.

Інший б’ютівець, Андрій Кожем’якін, сьогодні заявив, що якщо статтю Тимошенко не декриміналізують, «БЮТ-Батьківщина» внесе постанову про розпуск Верховної Ради.

Парламентська більшість вагається?

Як заявив на засіданні погоджувальної Ради лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, парламентська більшість не досягла домовленості з опозицією із приводу законопроекту про гуманізацію відповідальності за економічні злочини.

Єфремов наголосив, що розглянути проект закону можна було б: «На сьогодні домовленостей не існує, і ми від опозиції тільки чуємо одне: давайте ми ліквідуємо 365 статтю частину 3 (Кримінального кодексу – редакція) під одну людину».

Члени фракції Партії регіонів, за його словами, досить бурхливо обговорювали це питання на засіданні ради фракції, але рішення по ньому не ухвалене.

Питання візиту Януковича до Брюсселя залишається відкритим – Єврокомісія

Тим часом у Європейській Комісії ще раз зазначають про те, що питання майбутнього візиту до Брюсселя Президента України Віктора Януковича залишається відкритим.

«Ми все ще очікуємо дій з українського боку (щодо декриміналізації статті Кримінального кодексу, за якою було винесено вирок екс-прем'єру Юлії Тимошенко – редакція)», – сказали агентству «Інтерфакс-Україна» в понеділок у Брюсселі.

Співрозмовник агентства наголосив, що позиція Європейської Комісії з цього приводу, озвучена минулого тижня, залишається на сьогодні незмінною.

8 жовтня віце-спікер парламенту Микола Томенко заявив, що фракції опозиції узгодили спільні поправки до законопроекту про декриміналізацію економічних злочинів, ухвалення яких зніме політичні переслідування.

11 жовтня Печерський райсуд Києва засудив колишнього прем’єра до 7 років в’язниці за перевищення повноважень при укладанні газових контрактів з Росією в 2009 році й зобов’язав відшкодувати НАК «Нафтогаз України» 1,5 мільярда гривень збитків, завданих у результаті їх укладання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG