Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель відмовив Януковичу у візиті


Київ – Президент Віктор Янукович закликає Європейський Союз розглядати Угоду про асоціацію окремо від справи колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Про це він сказав в інтерв’ю низці іноземних засобів інформації, зокрема, агентству Bloomberg, яке сьогодні оприлюднило свій матеріал про це. Ніби у відповідь на цю заяву речниця Єврокомісії сьогодні повідомила, що запланований на 20 жовтня візит Президента України до Брюсселя скасований.

Візит Віктора Януковича до Брюсселя, запланований на четвер, не відбудеться. Про це агенції «Інтерфакс» заявила речниця Єврокомісії Пія Аренкільде Гансен. «Ухвалене рішення перенести цей візит на зручніший момент у наших двосторонніх відносинах», – сказала вона.

В Адміністрації Президента повідомляли вчора, що Віктор Янукович може відвідати Брюссель 20 жовтня дорогою на Кубу.

Однак напередодні український лідер зробив заяву, що може свідчити про непоступливість офіційного Києва щодо вимоги Єврокомісії негайно звільнити із ув’язнення колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко.

За словами Віктора Януковича, Україна готова відкласти підписання угоди про асоціацію з ЄС, якщо вона не включатиме можливість майбутнього членства.

«Якщо Європа не готова до цього з якихось причин, або Україна не готова, то рішення може бути ухвалене пізніше», – сказав він.

Крім того, Президент зазначив, що протести Європейського Союзу стосовно ув’язнення Тимошенко не призведуть до її звільнення. «Суть не в тому, подобається комусь вирок чи ні – в Україні або в Європі, – сказав Янукович. – Суть у тому, що існує верховенство права, вирішує суд. Яке б рішення суд не виніс, його треба поважати».

За інформацією ЗМІ, очікувалося, що під час візиту Президента України 20 жовтня могла б бути узгоджена угода про асоціацію.

Міністерство закордонних справ України підтверджує інформацію про перенесення візиту Президента Віктора Януковича до Брюсселя 20 жовтня. Про це повідомив сьогодні на брифінгу речник МЗС України Олександр Дикусаров.

«Дійсно, ми інформацію підтверджуємо», – сказав він, але зазначив, що наразі йдеться про перенесення строків візиту. За його словами, Україна зацікавлена у продовженні діалогу з Європейським Союзом найближчим часом.

Януковичу і цій владі залишається стати на чолі співдружності режимів ізгоїв-диктаторів – Соболєв

Останні заяви Януковича щодо Тимошенко свідчать про те, що «регіоналам» наказано не голосувати за декриміналізацію низки статей Кримінального кодексу. Про це сьогодні у Києві заявив заступник лідера фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Соболєв. Таким чином, усі попередні заяви Януковича про припинення політичних репресій в Україні, на думку депутата, уже нічого не варті.

«Вчорашньою заявою для ЗМІ Янукович остаточно перекреслив шлях України до Європи», – сказав Соболєв. Хоча депутат не виключає, що останні висловлювання Януковича також обумовлені наміром провести переговори у Донецьку з російським колегою Дмитром Медведєвим щодо Митного союзу.

«Таким чином, Янукович обрав шлях, коли він у Європу тепер заїжджає швидко і летить одразу ж до Куби», і «єдине, що залишилось Януковичу і цій владі, – стати на чолі співдружності Північної Кореї та інших режимів ізгоїв-диктаторів», – додав депутат іще до повідомлення, що Янукович до Європи нині вже взагалі не летить.

На думку Соболєва, у фракції «БЮТ-Батьківщина» розуміють, «що від переговорів чинна влада переходить до реальних кривавих дій, коли репресії як єдиний аргумент боротьби з опозицією стають сьогоденням України».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG